KAKO I ZAŠTO TREBA DA JEDETE ROGAČ

Rogač (Ceratonia siliqua) je plod drveta u obliku mahune sa semenkama tamno smeđe boje, prijatnog i slatkastog ukusa koji podseća na čokoladu. U Starom Egiptu, rogač se koristio kao zaslađivač i digestivni suplement. Tokom građanskog rata u Španiji, rogač se koristio u borbi  protiv gladi i neuhranjenosti.


Hranljivi sastav rogača:
Bogat je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B9, C i E. Zbog svojih funkcija pomenuti vitamini potpomažu pravilan metabolizam, grade tkiva i omogućavaju telu da bolje koristi energiju ugljenih hidrata, proteina i masti

Od minerala sadrži gvožđe, bakar, mangan, selen, cink, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum i kalijum. Oni utiču na balans tečnosti u organizmu, dobar digestivni proces, na rast ćelija te štite kosti, membrane i organe. Takođe, isti učestvuju u prenosu nervnog impulsa, stimulišu fizičku izdržljivost i transport kiseonika. Ovi minerali još održavaju energetski balans i dobro utiču na smanjenje stresa i depresije.

Seme rogača je bogato rastvorljivim biljnim vlaknima koja imaju dobar uticaj na varenje i pravilan rad creva.

Sadrži esencijalnu amino kiselinu triptofan, a u kombinaciji sa drugim brašnima daje nutritivno punovrednu namirnicu koja će biti dobra zamena za proteine životinjskog porekla. Zato se preporučuje u periodu rasta i razvoja deteta i u veganskoj ishrani.

Visok nivo tanina (moćni antioksidant), pomaže u borbi protiv preranog starenja ćelija, deluje protivupalno i protivbakterijski, obnavlja ćelije, smanjuje trigliceride i LDL, a povećava HDL.

Sadrži malu količinu masti i to dobrih te ne utiče na gojaznost.

Fino mleveni rogač (prah) je idealna zamena za kakao prah, zbog svog čokoladnog ukusa.

U poređenju sa čokoladom, rogač je tri puta bogatiji kalcijumom. Rogač može da se koristi kao zaslađivač u obliku praha ili kao zamena za brašno gde su granule krupnije. Rogač je idealna namirnica za one koji ne podnose gluten ili su alergični na orašaste plodove. Može da zameni deo brašna u slatkim receptima.

Slede neki od recepata sa rogačom:
Griz od prosa sa rogačem

Potrebno je:

(za 2 osobe)
1 konzerva kokosovog mleka (400 ml)
100 ml vode
5 ravnih kašika griza od prosa
1 puna kašika rogača
2 kašike smeđeg šećera
1 kašičica kokosovog šećera (za posipanje)
Način pripreme:
U šerpicu sam stavila kokosovo mleko, vodu, rogač, griz od prosa i smeđi šećer pa sve dobro promešala i na umerenoj vatri, stalno mešajući, kuvala dok nije provrilo i vidno krenulo da se zgušnjava.
Sklonila sam griz sa vatre, sipala u posude za serviranje i od gore posula kokosovim šećerom.
jaukuhinji.com

 

You may also like...