Najlepše pogače – Vinogradarska pogača

Sastojci

ja ću napisati količine i sastojke kako sam i stavila, originalni recept će vidjeti na kraju

650 g. brašna
11 g. suvog kvasca
1 jaje
75 ml. ulja
50 ml. jogurta, mlakog
350 ml. mlakog mleka
1,5 kašikica šećera
kašikica soli

0k0 30 g. topljenog maslača za premazivanje testa
1 jaje za premazivanje pogače prije pečenja

za grozd

testo od gustina, vode i malo brašna, nisam merila
osetićete kada ga napravite koliko ćete trebati da budete lijepi testovi za oblikovanje, da se ne raspada

Priprema

Kvasac pripremite tako da se stavi 2 dcl. mlakog mleka, šećer i kvasac, sveži ili suvi, ostaviti desetak minuta da kvasac krene da radi.

Neka brašno i jaje budu sobne temperature, mleko i jogurt mlaki.

U brašno dodajte sve ostale sastojke i mikserom, žicama za testo umutiti testo. Mutiti najmanje 5 minuta mikserom pa još ručno mesiti tako mnogo, da se dobije glatko i elastično testo.

Jedan dublji i veći sud ceo namazati uljem u tankom sloju, staviti testo, dobro ga prekriti da nema dodir sa vazduhom da se ne bi gornji sloj osušio i ostavili na toplo oko sat vremena da naraste. Ja stavim najlon foliju gore pa još krpu i stavim na šerpu sa toplom vodom na obrnuti poklopac ili stavite neku tepsiju na šerpu sa vodom pa na nju posudu sa testom.

Naraslo testo istresti na brašnom posutu radnu površinu, podeliti ga na tri dela, dva ista jedan nešto malo manji. Lagano ih premesiti i olikovati 3 kruga.
Prvi veći krug malo rukom rastannjati, samo malo pritisnuti, i staviti ga u podmazanog kalupa za pečenje.

Od drugog većeg dijela testa oblikovani pravougaonik dimenzija 36 x 32 cm. Oblikovati pravougaonik oklagijom koliko je moguće na kraju ivice obrezati ravno da se dobiju ove dimenzije. Seći 6 trakica širine 6 cm., Premazati ih istopljenim maslacem, uviti u rolnice i složti sa ravnomernim razmakom oko testa u kalupu.

Treći, malo manji krug testa, rastanjiti oklagijom na prečnik oko 30 cm., Iseći 6 trouglova. Svaki zarezati sa špicastog kraja 4 puta. Premazati ih topljenim maslacem pa uvijati tako što se sa gornjeg šireg djela krajevi prvo malo uviju unutra pa se uvije kiflica. Rasporedi u kalup u prazan prostor izmežu valjkića.

Od malo testa koje je ostalo nakon obrezivanja za pravougaonik napravite 12 malih kuglica i stavite u na uvijene kiflice. Pogaču prekriti opet, dovoljno je ovaj stav dobro krpom, i ostaviti oko pola sata da naraste.

Napraviti malo testa od gustina, vode i malo brašna i odmah, prije nego što se pogača stavi da raste, oblikovati grozd na srednjem delu.

Naraslu pogaču premazati umućenim jajetom, grozd ne mazati, i staviti u prehodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći oko 35 minuta.

Kalup u kome sam ja pekla je prečnika 25 cm.

maminajela.com

You may also like...