Muče vas lijena crijeva? Ovaj recept će vam riješiti probleme!

Loša i neredovita prehrana, kao i stres, veliki su problem suvremenog društva i sve češće su uzrok problema s crijevima.

Ukoliko i vas muče lijena crijeva, ovaj recept će vam riješiti probleme:

 

Sastojci:

100 gr suhih šljiva bez koštica
100 gr suhih smokava
100 gr livadskog meda
10 gr usitnjenog lista biljke sene (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia)

Suho voće sameljite i izmješajte s medom i senom.

Mješavinu držite u hladnjaku i svake večeri pojedite po žličicu.

Svi ovi sastojci su odlični za “otvaranje”, a posebno je biljka sena dokazano učinkovita u sprječavanju i liječenju zatvora. Sena (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia) je biljka rasprostranjena u tropskim područjima istočne Afrike, Arabije i Indije, gdje raste u obliku grma koji doseže visinu do 300 centimetara. Grm sene cvjeta žutim cvjetovima, listovi su uski i postavljeni u parovima, a plod sene je plosnata papirasta mahuna. List i mahuna sene su ljekoviti jer sadrže prirodne laksativne tvari, antrakinone, koji djeluju vrlo moćno kod kronične opstipacije (zatvora).

MOŽDA VAS ZANIMA

Suvo grožđe za imunitet i detoksikaciju jetre

Pored toga što se koristi kao sastojak mnogih jela suvo grožđe ima mnogobrojna lekovita svojstva i našlo je primenu u terapijama kod raznih oboljenja jer u sebi sadrži dosta vitamina i minerala. Ono ima bitnu ulogu u procesu detoksikacije organizma i jača imunitet.

Takođe, u suvom grožđu ima dosta kalorija zbog čega se ono ne jede u velikim količinama pa se preporučuje šaka ovog voća na dan. Suvo grožđe se upotrebljava i u dijetalnim režimima ishrane i to najviše kašičica do dve.

Lekovita svojstva suvog grožđa su mnogobrojna. Suvo grožđe jača imunitet pre svega zato što podstiče apsorpciju vitamina i proteina u organizmu pa samim tim i njihov brži transport i deponovanje u krvi, tkivima i organima.

Jetra razlaže toksine koji se deponuju u našem organizmu i ukoliko njena funkcija usled nekog bilo bezazlenog ili ozbiljnijeg oboljenja oslabi i uspori neophodno je da se ovaj organ očisti od nakupljenih štetnih materija koje nisu izbačene. U procesu detoksikacije jetre suvo grožđe je odličan saveznik, a ono istovremeno podstiče izlučivanje urinske kiseline iz ljudskog tela.

Očistite jetru uz pomoć suvog grožđa
Ujutru kada ustanete uzmite pola šoljice bobica suvog grožđa. Birajte one grožđice koje su braon i tamno braon boje kao i one koje su meke i nisu mnogo izbrazdane. Nakon što ste ih probrali potopite ih u sud sa toplom vodom i ostavite da odstoje tako 15 minuta pa ih potom isperite pod srednje jakim mlazom tekuće hladne ili mlake vode.

Nakon toga ih vratite u šolju i prelijte sa ključalom vodom do vrha šolje i ostavite da odstoje u njoj 24 časa na sobnoj temperaturi. Sutradan ujutru, 24 časa posle, grožđice pojedite, a vodu iz šolje popijte u dva do tri gutljaja.

Kako biste postigli što bolje rezultate u detoksikaciji jetre najbolje je da ako možete jedan ili dva dana strogo mirujete u krevetu, a dok ležite preporučuje se da stavite termofor ispod desnog rebra, ne mestu gde se otprilike nalazi jetra, zato što toplota podstiče cirkulaciju i samim tim brže dejstvo belih krvnih zrnaca – leukocita koji štite imuni sistem odnosno brane organizam od štetnih materija i eliminišu patogene mikroorganizme koji izazivaju oboljenja.

Kako biste što bolje očistili jetru od toksina ovaj recept primenjujte u trajanju od mesec dana, tačnije svaki drugi dan. Potom napravite pauzu od pola godina pa opet sve ponovite kako bi detoksikacija bila potpuna, a jetra normalno funkcionisala bez štetnih materija.

atma.hr

You may also like...