Pušenje, dehidracija, gazirana pića… Izbjegavajte ove navike ako želite zdrave bubrege

Zdravi bubrezi doprinose zdravlju cijelog organizma jer eliminiraju toksine iz našeg tijela, a kada njima postanu preopterećeni,mogu se javiti bolesti bubrega i mokraćnog mjehura.

Kako bi oni pravilno funkcionirali, poželjno je izbjegavati određene navike poput pušenja, konzumacije prevelikih količina proteina ili soli…

PREVIŠE PROTEINA
Proteini su iznimno važni za naše zdravlje, ali ako bubrezi ne funkcioniraju pravilno, pretjerana konzumacija im može samo štetiti. Posavjetujte se s liječnikom ako je potrebno smanjiti unos proteina, a možete ih pronaći zdravim izvorima kao što su jaja, riba, orašasti plodovi…

SOL
Prehrana koja se temelji na unosu slane hrane povećava rizik od bubrežnih kamenaca, jer previše soli dovodi do nakupljanja kalcija u bubrezima, a ne u kostima te je tada veći rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Jedite manje prerađene hrane, a sol kao začin zamijenite začinskim biljem.

PUŠENJE
Cigarete i duhanski dim ne nude baš nikakvu korist za zdravlje, a isto se odnosi i na rad bubrega. Mogu dovesti do slaboga protoka krvi u bubrege zbog čega će se blokirati izbacivanje toksina za što su bubrezi i zaduženi.

GAZIRANI NAPICI
Ako pijete više od 2 ovakva napitka u danu, veće su šanse da ćete imati problema s bubrežnim bolestima. U jednom je istraživanju navedeno kako se kod žena koje su pile ovakve napitke primjećuje slabiji rad bubrega i to za 30 posto nakon 20 godina, u usporedbi s onima koje ih nisu konzumirale.

Kako spriječiti nastanak žučnih kamenaca? Evo nekoliko načina

DEHIDRACIJA
Voda pomaže bubrezima u eliminaciji toksina i sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca i infekcija, dok dehidracija povećava rizik od tegoba s bubrezima za 20 posto. Kako biste uključili više vode u dnevnu rutinu, nosite sa sobom bočicu vode – tako ćete se sjetiti popiti ovu životno važnu tekućinu i u situacijama kada vam voda inače ne bi bila pri ruci- u autu ili za radnim stolom.

PRETJERIVANJE U JELU
Pretile mlade odrasle osobe sklonije su razvoju bolesti bubrega kasnije u životu, nego one koje nemaju problema s prekomjernom težinom, ističu razna istraživanja. Stručnjaci smatraju kako se oko 36 posto slučajeva kronične bubrežne bolesti kod starijih osoba može spriječiti održavanjem normalne tjelesne težine do starosti.

8 simptoma raka koje najčešće ignoriramo

LIJEKOVI PROTIV BOLOVA I GASTRITISA
Dugotrajno korištenje tableta protiv bolova i onih protiv želudačnih kiselina mogu uzrokovati promijene na strukturi bubrega pa tako i kronične bolesti te zatajenje rada bubrega.

Čaj od peršina za zdrave bubrege
Na prvom mjestu, peršin je poznat kao biljka koja potiče izlučivanje viška vode iz organizma, pa je iz tog razloga korisna za zdravlje mjehura i bubreg. Pogledajte recept i prirpemite ga već danas.

VEZANO ZA TEMU PROČITAJTE

Znate li koliko vode treba vašem organizmu? Izračunajte na dva načina

Osim izvana, kožu je važno nahraniti i iznutra i to uravnoteženom prehranom i dostatnim unosom tekućine.
Ono što jedete vidi se i na vašoj koži stoga izbjegavajte masnu i procesuiranu hranu koja koži neće ponuditi hranjive tvari. Birajte radije prehranu koja je bogata ribom, orašastim plodovima, voćem i žitaricama. Naravno, za hidratiziran i zdrav izgled kože ključan je dovoljan unos tekućine – prije svega, vode i nezaslađenih čajeva.

Teško se koncentrirate i nedostaje vam energije? Znamo kako pobijediti umor

Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, na druženju u organizaciji francuskog brenda La Roche–Posay, istaknula je kako je često pitaju koliko tekućine bi dnevno trebali unijeti u organizam.

Računica je jednostavna: masu tijela pomnožite s 0,3 dl. Ovom formulom dobivamo individualnu količinu tekućine koja je potrebna kako bi organizam ostao hidratiziran, objasnila je nutricionistica.

Drugi način, istaknula je nutricionistica, na koji možete izračunati koliko vode treba vašem organizmu jest da pratite koliko kalorija unosite. Za svaku kaloriju, savjetuje se unijeti 1 ml vode. Znači, ako dnevno unosite 2000 kalorija, bilo bi pametno popiti i dvije litre tekućine.

ordinacija.vecernji.hr

You may also like...