Tikvice čuvaju vaše oči!

Uz iznimku mrkve, tikvice su povrće koje sadrži najviše betakarotena (više od 150 posto preporučenih dnevnih količina), što je odličan izbor za očuvanje dobrog vida.

Studij sveučilišta Harvard, koji je uključio medicinske sestre, trajao je 12 godina, pokazao je kako su žene koje su jele voće i povrće bogato betakarotenom ima 39 posto manje šansi za obolijevanje od katarakta. Uz špinat i slatki krumpir, tikvice su žučne od jednog povrća koje je najviše štitilo od katarakte.

TikviceZanimljivo je, pritom, kako se kod žene koja je jel mrkvu rizik od katarakta ne smanjuje. Stručnjaci će objasniti činjenicu da, za razliku od mrkve, tikvice treba puno kalije. Kalij pomaže u sprečenju visokog krvnog tlaka, što je doprinijelo nastajanju katarakta.

Tikvice sadrže i više od trećine preporučenih dnevnih unosa vitamina C. Ovaj antioksidans štiti oči od jedne vrste oksidativnog oštećenja koja dozvoljavaju bolesti očiju poput katarakta.

Znate li koje sve prednosti konzumiranja tikvica? Ovo zeleno povrće:

pomaže očuvanju dobrog vida
istraživanja potvrđuju kako prehrana obogaćena betakarotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja
smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija
vitamin C štiti od raka i srčanih bolesti, te pomaže tijelu u obrani od virusnih infekcija
kalij održava normalnu ravnotežu tjelesnih tekućina, normalni krvni tlak i rad srca

MOŽDA VAS ZANIMA

Mrkvom protiv makularne degeneracije

Mrkva ima snažno antiseptičko svojstvo. Ovo povrće vedre boje osnažuje psihu, sprječava bolesti srca, karcinom, makularnu degeneraciju i pomaže u kontroli dijabetesa.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti
Nedavno je britansko istraživanje pokazalo da svakodnevna konzumacija 2 dl svježe iscijeđenog mrkvinog soka smanjuje razinu kolesterola za nevjerojatnih 11 posto. A upravo visoka razina kolesterola predstavlja rizik za kardiovaskularne bolesti. Stoga je pravo vrijeme da u svakodnevnu prehranu uključite ovo ljekovito povrće.

kPrevencija karcinoma
Konzumacija betakarotena poput onog iz mrkve pokazala je snažnu povezanost sa smanjenjem rizika od karcinoma, pogotovo raka pluća. Nedavno je britansko istraživanje pokazalo kako povećanje unosa betakarotena od 1.7 do 2.7 mg dnevno u značajnoj mjeri snižava vjerojatnost od raka pluća za više od 40 posto. Mrkve u prosjeku sadrže oko 3 mg betakarotena. Osim toga, svakodnevna konzumacija mrkvica bogatih vlaknima snižava rizik od raka debelog crijeva za oko 24 posto.

Makularna degeneracija
Riječ je o učestaloj očnoj bolesti, pogotovo kod starije populacije. Brojna su istraživanja pokazala kako konzumacija povećanih količina betakarotena snižava vjerojatnost za razvoj ove bolesti i to gotovo 40 posto. Zaključak: jedite mrkvicu!

Mrkva godi zdravlju
Ovo narančasto povrće može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi jer sadrži karotenoid.
Osim što već sada imamo pogodnosti, mrkva može poslužiti i kao lijek za probleme sa jetrom. Mrkvino ulje je izuzetno korisno za osobe sa suhom kožom, čineći ju mekšom i glađom. Ako imate problema sa željom ili probnim sistemom, pijte mrkvin sok!

ordinacija.vecernji.hr

About the author