Tikvice čuvaju vaše oči!

Uz iznimku mrkve, tikvice su povrće koje sadrži najviše betakarotena (više od 150 preporučenih dnevnih količina), što je odličan izbor za očuvanje dobrog vida.

Studij sveučilišta Harvard, koji je uključio medicinske sestre, trajao je 12 godina, pokazao je kako su žene koje su jele voće i povrće bogato betakarotenom ima 39 posto manje šansi za obolijevanje od katarakte. Uz špinat i slatki krumpir, tikvice su žute od jednog povrća koje je najviše štitilo od katarakte.

TikviceZanimljivo je, pritom, kako se kod žena koja je jel mrkvu rizik od katarakte ne smanjuje. Stručnjaci će objasniti činjenicu da, za razliku od mrkve, tikvice trebaju puno kalije. Kalij pomaže u pripremi visokog krvnog tlaka, što je doprinijelo nastajanju katarakta.

Tikvice sadrže i više od trećina preporučenih dnevnih unosa vitamina C. Ovi antioksidansi štite oči od jedne vrste oksidativnih oštećenja koja dozvoljavaju bolesti očiju poput katarakte.

Znate li koje su prednosti konzumiranja tikvice? Ovo zeleno povrće:

pomaže očuvanju dobrog vidnog
istraživanja potvrđuje kako prehrana obogaćena betakarotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja
smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija
vitamin C štiti od raka i srčanih bolesti, pomaže tijelu u obrani od virusnih infekcija
kalij održava normalnu ravnotežu tjelesnih tekućina, normalni krvni tlak i rad srca

MOŽDA VAS ZANIMA

Mrkvom protiv makularne degeneracije

Mrkva ima snažno antiseptičko svojstvo. Ovo povrće boje boje osnažuje psihu, sprječava bolesti srca, karcinom, makularnu degeneraciju i pomaže u kontroli dijabetesa.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti
Nedavno je britansko istraživanje pokazalo da je svakodnevna konzumacija 2 dl svježe iscijeđenog mrkvinog soka smanjila nivo kolesterola za nevjerojatnih 11 posto. Upravo visoka razina kolesterola predstavlja rizik za kardiovaskularne bolesti. Stoga je pravo vrijeme da u svakodnevnu prehranu uključite ovo ljekovito povrće.

kPrevencija karcinoma
Konzumacija betakarotena poput onog iz mrkve pokazala je snažnu povezanost sa smanjenjem rizika od karcinoma, pogotovanog raka pluća. Nedavno je britansko istraživanje pokazalo kako povećanje unosa betakarotena od 1,7 do 2,7 mg dnevno u značajnoj mjeri smanjuje vjerojatnost raka pluća za više od 40 posto. Mrkve u prosjeku sadrže oko 3 mg betakarotena. Osim toga, svakodnevna konzumacija mrkvice bogatih vlakana snižava rizik od raka debelog crijeva za oko 24 posto.

Makularna degeneracija Riječa
je o učestaloj očnoj bolesti, pogotovu kod starije populacije. Brojna su istraživanja pokazala kako konzumacija povećava količinu betakarotena snižava vjerojatnost razvoja ovih bolesti do gotovo 40 posto. Zaključak: jedite mrkvicu!

Mrkva godi zdravlju
Ovo narančasto povrće može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi jer sadrži karotenoid.
Osim što već sada imamo pogodnosti, mrkva može poslužiti i liječiti probleme sa jetrom. Mrkvino ulje je izuzetno korisno za osobe sa suhom kožom, koje čine mekšom i glađu. Ako imate problema sa željom ili probnim sistemom, pišite mrkvin sok!

ordinacija.vecernji.hr

You may also like...