Čaj od rena protiv reume i gihta

Ren  je zapravo član obitelji kupusnjača (Brassicaceae), što znači da je blisko povezan sa povrćem kao što su kupus, brokoli i dr. Ren je najpoznatiji po tome što se debeo, beli koren (aktivni sastojak) reže, razbijanjem ovih biljnih ćelija otpušta enzime koji razgrađuju sinigrin koji se nalazi u korenu. Ovo oslobađa specifično ulje koje je oporo i iritantna hemikalija koja utiče na sinuse i oči onih koji ga mirišu. To je razlog zašto se ren tako popularno koristi kao jak začin u velikom broju slučajeva, au manjim količinama se primjenjuju u jelima sa određenim vrstama mesa.

Ren  je nastao u Južnoj Europi i zapadnoj Aziji. Moć i značaj ovog korena su poznati hiljadama godina, a sada je dostupan širom svijeta. Ren se uglavnom koristi u kulinarskoj praksi, a ima i neverovatan broj zdravstvenih prednosti – kojima ćemo se baviti u okviru ovog teksta.

Isparljiva ulja u renu pokazuju antibiotičku svojstvo  , što je vjerojatno razlog zašto je ren efikasan u lečenju grla i infekcije gornjeg respiratornog trakta. Također je pokazao da ovo ulje ubija bakterije koje mogu uzrokovati infekcije urinarnog trakta.

Ren protiv reume

Ren protiv reume može se koristiti  iznutra i spolja . Osim toga možete i pijete  čaj od rena protiv reume , možete da narendate koren rena i da nanesete ovo na bolna mjesta.

Također možete narendirati koren rena i da ga zatim povećati mešavinom vode sa malo sirćeta, pa sve to prelijte ključalim mlekom. Kada se mlijeko zgruša, skinite dobijenu surutku. Dobijenu masu pijte svakodnevno po 1-2 čašice.

Ren za giht

Ren ima  diuretski kvalitet koji stimuliše mokrenje . To je dobro iz više razloga, uključujući i redovno oslobađanje opasnih toksina iz biljaka, čišćenje bubrega, kao i smanjenje telesne težine, jer se 4% urina zapravo sastoji od telesnih dijelova! Zahvaljujući istom ovom diretičkom poslovanju,  ren za giht također  može da se koristi.

Čaj od rena

Natopite 2-3 g sveže reljefna korena rena u 250 ml ključala vode u trajanju oko 5 minuta, a procedura čaj i pijte ga 2-3 puta dnevno.

Ren i med

Sastojci:

– 2 šolje meda

– 1/2 šolje narendanog đumbira

– 1/2 šolje narendanog rena

Priprema:

Pomešajte sve navedene sastojke i ostavite mešavinu da odstoji 2 nedelje.

Ren i med u kombinaciji su odličan prirodni lek za respiratorne bolesti, kao što su upale sinusa, kašlja, bronhitisa, prehlade i upale pluća.

Protiv kašlja, uzimajte po 1 kašiku ove smese dnevno, svakog jutra.

Korijen rena je mnogima omiljeni dodatak zimskim jelima, a prepoznatljiv je po svom jakom mirisu i ukusu, kada se izrenda. Može da se koristi tokom cijele godine kao hrana, za kuvanje čaja, pripremanje obloga, a ubrzava metabolizam, čisti organizam i poboljšava cirkulaciju.

Svjež korijen rena je bogat vitaminom C, a uz njega sadrži i kalcijum, kalijum, magnezijum i eterična ulja koja mu i daju ljutinu. Posebno dobrim se smatra da ga dodate masnim jelima jer podstiče probavu tako što stimuliše lučenje želudačnih i crevnih sokova.

Ren se preporučuje u hladnim periodima jer je dokazano da njegove arome pomažu u spriječavanju i liječenju prehlada. Konzumacija rena podstiče otpuštanje sluzi pa tako umiruje kašalj, a olakšava i simptome upale sinusa. Kod prehlade može da se koristi narendan, kuvan u mleku ili pomešan s medom.

Kako čuvati i koristiti namirnicu

Čuvajte svež korijen rena u papirnatoj kesi i to do sedam dana, ili ga isijecite na sitne komade i zamrznit do upotrebe. Ako želite da narendate ren, učinite to samo s onom količinom koja vam je potrebna za obrok jer će vrlo brzo da izgubi svežinu. Ren se tradicionalno koristi kao prilog jelima ili sos. Jedite ga sirovog jer kuvanje uništava njegovu specifičnu aromu.

MIGRESAN BILJNE KAPSULE  na bazi ekstrakta povratića (Tanacetum parthenium L.) dokazuje pomoć u ublažavanju simptoma reumatskih oboljenja i gihta.

Povratić je poznata lekovita biljka koja se kroz istoriju koristila zbog svojih izraženih antinflamatornih dejstava, pa je našao primenu iu lečenju simptoma reume.

Kada se koriste redovno, MIGRESAN BILJNE KAPSULE na bazi povratića dovode do smanjenja tegoba i intenziteta simptoma reume.

mediflora.rs

About the author