Da li je pomoću otiska prsta moguće otkriti rizik od nekih bolesti?

Otisci prstiju, koji se odavno koriste u kriminalističkim službama za otkrivanje zločina, mogli bi pomoći u otkrivanju osobe koja ima rizik za razvoj nekih bolesti od bolesti koje se prekaču simptomima. Ja to vrlo jednostavno, pomoću osnovnih šara koje se pojavljuju na otisku – spirala, prstenova i lukova.

SRČANE BOLESTI

Muškarci koji boluju od bolesti imaju više brazda u specifičnoj zonama vrhova prstiju i različite spiralne šare, pokazalo je istraživanje Univerziteta Ninsje medikal u Kini.

Žene s ginekološkim tumorima imaju manje prstenova i Više lukova u otiscima prstiju

DIJABETES

Na Univerzitetu u Ohaju otkriveno je da postoje mnogo veće razlike nego što je uobičajeno u otiscima leve i desne ruke kod obolelih od dijabetesa tip 1 i tipa 2.

astma

Otkrivene su i razlike u otiscima prstiju obolelih od astme i onih koji nemaju tu bolest. Pokazalo se da astmatičari imaju manje lukova i mnogo više prstenova.

MUŠKA NEPLODNOST

Poređenjem otisaka prstiju i dlanova neplodnih muškaraca s plodnima britanski naučnici otkrili su da neplodni muškarci imaju manje prstenova od kontrolne grupe.

MULTIPLA SKLEROZA

Istraživanje turskih naučnika pokazalo je da osobe obolele od MS-a imaju više brazda od onih koji ne boluju od bolesti i više prstenova na otiscima prstiju leve ruke.

RAK

Brojna istraživanja potvrdila su povezanost između otisaka prstiju i raznih vrsta kancera. Recimo, prema istraživanju sprovedenom 2016. u Hrvatskoj, oboleli od raka hipofize imaju otiske prstiju s manjim brojem brazda u određenim zonama. Analizirani su i otisci prstiju žena oboleli od raka jajnika i drugih ginekoloških tumora, pa su poređeni s otiscima prstiju zdravih žena. Rezultati su pokazali da jedan ginekološki tumor ima manje prstenova i više lukova. Isti rezultat pokazalo je i ranije istraživanje Univerziteta medicinskih nauka u Teheranu u kojem su analizirani otisci prstiju žena oboljelih od raka dojke.

MOŽDA VAS ZANIMA

Šta uzrokuje migrenu

Pouzdano je utvrđeno da određene stvari, uključujući namirnice, mirisi, vremenske prilike i slično, mogu da aktiviraju migrenu.

Oni koji pate od migrena, često i sami primete da im određene namirnice pojačavaju intenzitet glavobolje. Zato bi oni koji imaju ovaj problem trebalo da izbegavaju veštačke zaslađivače, turšiju, pizzu i alkohol.

Sredstva za čišćenje kuće, osveživači prostorija, jaki parfemi i neki drugi čudni ili jaki mirisi mogu da pokrenu migrenu, posebno ako su koncentrisani u zatvorenim protorijama.

Istraživanja su pokazala da nedostatak sna može da pokrene migrene ili da učini da napadi migrene postanu češći. San obnavlja i osvežava mozak. Dakle, ako imate problem sa glavoboljama i migrenama, postarajte se da spavate dovoljno.

Migrene hormonalnog porekla uobičajene su kod žena pre menstruacije. Javljaju se zato što tad u organizmu opadnu nivoi estrogena i progesterona. Takođe, neka istraživanja ukazuju da kontraceptivne pilule i hormonski tretman u menopauzi takođe mogu da kod nekih žena pokrenu migrene.

Jaka svetla, treperava svetla, fluorescentna svetla i stroboskopska svetla mogu da pokrenu migrenu. A u slučaju da vam je migrena već počela, ona mogu da je pogoršaju. Ako ne možete da ih izbegnete, stavite naočare za sunce, ili šešir sa širokim obodom, kako biste zaštitili oči od jakog svetla.

Veštački zaslađivači su posebno loši za one koji pate od migrena. Jedno istraživanje je pokazalo da je on kod osoba koje pate od migrene doveo da učestalost napada poraste za više od 50%. Zato, ako imate problem sa migrenama, izbegavajte namirnice koje najčešće sadrže aspartam: gazirane napitke, gume za žvakanje, vode sa raznim aromama, veštačke zaslađivače za čaj i kafu.

Migrena može da se pojavi usled stresa, ili nakon stresa. Istraživanja su pokazala i sledeću neobičnu činjenicu: kad stres i strepnja popuste i počnete da se osećate opušteno, raste verovatnoća da se pojavi migrena.
Alkohol. Sve vrste alkoholnih pića – pivo, rakija i vino – sadrže etanol. Etanol je vazodilatator i prirodni diuretik i može da izazove glavobolje razne vrste, ili da pokrene migrene.

Naš mozak je 80% voda. Kad dehidriramo, mozak izgubi određenu količinu vode, moždano tkivo se blago skupi i povlači od lobanje. To aktivira receptore za bol koji okružuju mozak i izaziva glavobolju. Zato je onima koji imaju problem sa migrenom preporučljivo da piju dosta vode.

Promene atmosferskog pritiska i vremena uopšte su poznate kao okidači migrene. Glavobolju mogu da pokrenu: velika vrućina ili hladnoća, bleštavo sunce, visoka vlažnost vazduha, veoma suv vazduh. Zato pratite vreme, pa ako primetite da vam jako sunce ili velika vrućina pogoršavaju migrene, boravite više u zatvorenom prostoru.

Izvor: zena.blic.rs

You may also like...