Žalfija (čaj, tinktura) – čuvar ženskog zdravlja

Biljka žalfija, u narodu poznata i kao kadulja, koristi se vekovima u kulinarske i medicinske svrhe. Odlikuje se veoma aromatičnim listovima, koji se koriste kao prirodan lek. Latinski naziv za ovu biljku jeste Salvia officinalis, a poreklom je iz južne Evrope i Mediteranskog regiona. Žalfija se koristi u tradicionalnoj medicini vekovima unazad.

Žalfija je veoma lekovita biljka i koristi se za lečenje širokog spektra bolesti, od želudačnih problema, preko problema sa znojenjem do ubijanja bakterija. Žalfija prirodno sadrži brojne vitamine i minerale, a najčešće se koristi kao čaj od žalfije. Ova biljka je dobra za živce, probavni sistem i za balansiranje nivoa estrogena kod žena.

Žalfija kao lek u ginekologiji
Žalfija kao lek u ginekologiji se takođe veoma ceni. Žene u menopauzi mogu imati olakšanje simptoma konzumiranjem čaja od žalfije, budući da ova biljka ima „estrogenski efekat“ u organizmu. Žalfija može da pomogne ženama sa valunzima (naletima vrućine) i drugim simptomima, koji se javljaju kao posledica nedostatka estrogena. Preporučuje se konzumiranje čaja od žalfije i za žene koje su imale histerektomiju (hiruško uklanjanje materice).

U slučaju vaginalne gljivične infekcije, preporučuje se korišćenje čaja od žalfije kao sredstva za vaginalno ispiranje, pri čemu možete da dodate i 1-2 kapi ulja čajevca, radi jačeg i efikasnijeg dejstva.

Čaj od žalfije
Pored svih pobrojanih lekovitih efekata žalfije, čaj od žalfije je koristan i u lečenju groznice i prehlade, upale grla i glavobolje, kao i loše probave i gastrointestinalnih tegoba (tegoba sistema organa za varenje). Čaj od žalfije se koristi kao prirodno antiseptično sredstvo za ispiranje usne duplje. Takođe se koristi i za ispiranje kose, za tretman kožnih tegoba, protiv znojenja i za još mnogo toga.

Kako se priprema čaj od žalfije?

Unutrašnja upotreba:

Prelijte 1 kašičicu žalfije sa 200 ml provrele vode, poklopite i neka odstoji 5 minuta, a zatim procedite i pijte 1-2 puta dnevno po jednu šolju ovog čaja.

Za ispiranje:

Prelijte dve kašičice žalfije sa 200 ml provrele vode, poklopite i neka odstoji 5 minuta, a zatim procedite i koristite za ispiranje – dakle, isključivo za spoljašnju upotrebu.

Tinktura od žalfije

Stavite 20 g listova žalfije, koje ste prethodno usitnili, u 100 ml 70% etil-alkohola i neka odstoji 30-ak dana na toplom mestu. Nakon toga procedite u adekvatnu staklenu bočicu.

Dobijena tinktura od žalfije se konzumira na sledeći način:

dodajte po 10-15 kapi ove tinkture u malo tečnosti (vode, soka ili čaja) 3 puta dnevno i popijte.

Tinktura od žalfije je dobra za jačanje organizma i štiti vas od bolesti.

mediflora.rs

You may also like...