BOJLER MOŽE DA UBIJE: zašto eksplodira bojler i kako da se kupate bezbedno

Bojler ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost


Često možemo da čujemo opomene da isključimo bojler kada se tuširamo, a strah od kvara i eksplozije bojlera nije neopravdan, tvrde stručnjaci.

Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povredi ili ubije.

Prema rečima stručnjaka, bojler najčešće eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

Dalje se navodi, da u slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, ukoliko i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Struju možete da isključite i preko prekidača na električnom vodu kojim se napaja bojlera. U slučaju da takvog prekidača nema, isključite osigurač na koji je povezan bojler. S obzirom na to da je bojler sud pod pritiskom i naponom u kom ima vode, savetuje se da ga isključujete dok se kupate ili tuširate.

Ukoliko je bojler potpuno ispravan i ukoliko je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbedno ostaviti bojler uključen. Stručnjaci navode da do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

Kad se vrši tehnički prijem zgrade ili kuće, praksa je da se uvek posebnim uređajima kontroliše uzemljenje. Ako je uzemljenje dobro, kad grejač probije masu, izbiju osigurač ili sklopka i onda dolazi do nestanka struje u bojleru.

Ipak, stručnjaci savetujuju da se uvek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi pre ulaska u kadu!

MOŽDA VAS ZANIMA

OVO JE NOVA HIT BOJA ZA MODU I ENTERIJER: Pantone izabrao najlepšu boju za 2019. godinu (FOTO)

Svake godine Pantone predlaže boju koja će biti najpopularnija te sledeće sezone. Saznajte koja će boja samouvereno vladati na modnim pistama i u enterijerima u 2019. godini.

Svaka nova modna sezona donosi i novu raskošnu paletu u kojoj se uvek istakne nekoliko najpoželjnijih nijansi. Prošle 2018. godine to su bez konkurencije bile sve nijanse zelene, koje su vladale od početka proleća u mint varijantama, a kasnije u hladnim danima tu je čast preuzela bogata “trava zelena” nijansa.

Ako niste ljubitelj ovih boja, možete odahnuti, jer od početka 2019. godine nova boja zaseda i službeno na ovaj popularni tron.

Svake godine Pantone predlaže svoju paletu najpoželjnijih boja, a za narednu, 2019. godinu, preporučuje jednu vedru nijansu koja će mnogima nakon tmurnih zimskih tonova vratiti osmeh na lice.

Pantone naglašava da ovogodišnji izbor simbolizuje urođenu potrebu za optimizmom, veselim potezima i autentičnim i prepoznatljivim iskustvima koja omogućuju povezanost i intimnost.

Inače, Pantone poslednjih 20 godina u decembru objavi hit boju koja će potom vladati. Prošle godine tako su najavili ljubičastu, a iako je ona bila dosta popularna, nadjačala ju je zelena. Mint nijanse nosile su se u prolećnim i letnim danima, dok su kroz hladnije dane nešto traženije bile tamnije nijanse – trava zelena i smaragdna.

Zelena se itekako puno koristila i u uređenju enterijera. Floralni i botanički motivi prevladavali su u svim linijama nameštaja, a hoće li isto ove godine postići nova hit boja, saznaćemo uskoro.

Tekst: Nikolina Belošević

Izvor: .lepaisrecna.rs

You may also like...