“Masnoća” koja snižava rizik od bolesti srca za 48%: Što pre neka postane deo vaše ishrane!

Verovatno vam je poznato da je ključni faktor zdravlja srca. Ubacivanje zdravih namirnica koje sadrže vlakna i antioksidanse učiniće čudo za kardiovaskularni sistem, ali tu je i jedna “masnoća” za koju naučnici tvrde da je nefodna za zdravo srce, jer snižava rizik od oboljenja za neverovatnih 48 odsto!

U pitanju je oleinska kiselina, mononezasićena omega-9 masna kiselina, a njena moć dokazana je kroz petogodišnju studiju u kojoj su učesnici svoju ishranu obogatili maslinovim i ekstradevičanskim maslinovim uljem.

“Oleinska kiselina prirodno se nalazi u mesu, siru, orašastim plodovima, avokadu i jedevim uljima poput maslinovog”, tvrdi Luk Lafin, kardiolog iz klinike u Klivlendu. Sve ove namirnice su osnovne dio mediteranske ishrane.

“Česta konzumacija ekstradevičanskog masinovog ulja umjesto putera i drugih masnoća jedan je iz razloga zašto većina kardiologa kao najzdravija preporučuje mediteransku ishranu. I sami se uglavnom poštuju”, objašnjava dr Lafin.

Od petka do petka se hranite ovako i gledajte šta se dešava: Nabavili smo najmoćniji jelovnik na svetu!

Kako oleinska kiselina poboljšava zdravlje srca?

Ova supstanca pomaže srcu na nekoliko načina.

“Oleinska kiselina snižava nivo lipoproteinskog holesterola s niskim gustinom, nivo triglicerida, kao i krvni pritisak. Također, poboljšava inzulinsku osjetljivost. Na taj način, oleinska kiselina” gađa “tri glavne krivce za bolesti srca – hipertenziju, dijabetes i hiperlipidemiju”, kaže kardiolog.

Da bi stvar bila još bolja, ne morate unositi neverovatne količine oleinske kiseline svakog dana da biste postigli ovaj efekat.

“1,5 kašika (oko 20 grama) maslinovog ulja dnevno ima dovoljno oleinske kiseline da vam pomogne u značajnom smanjenju rizika od bolesti”, kaže dr Lafin i preporučuje da odaberete biljni izvor zbog ove supstance.

“Biljni izvori mononezasićenih kiselina su maslinovo ulje, orašasti plodovi i avokado”, kaže doktor.

Napomena: Budući da većina ulja i orašastih plodova sadrži i dosta kalorije, uvijek se držite preporučenih kolčina!

(Stil.kurir.rs)

POGLEDAJTE  OVO POVRĆE raste DIVLJE i retko se može naći na pijaci, a 20 PUTA JE LEKOVITIJE OD BELOG LUKA i TAJNI SASTOJAK najukusnijih salata i preliva!

About the author