Čuvar zdravlja i imuniteta: 5 razloga zašto treba da navalite na kupus!

 

Određeni vitamini i minerali neophodni su za očuvanje zdravlja tokom zime

U ishrani odrasli i devet obavezni su vitamini B-grupe, vitamini C i E, kao i magnezijum i kalcijum

Vitamini B-grupe

Obezbeđuju normalno funkcionisanje imunološkog i nervnog sistema, doprinose zdravlju kože i sluzokože, poboljšavaju metabolizam, kao i sintezu eritrocita.

Ima ih u lisnatom zelenom povrću, kao što je spanaća, brokolija, dobar izvor su i žitarice, kikiriki i grašak.

Vitamin E

U pitanju je snažan prirodni antioksidans koji igra značajnu ulogu u prevenciji mnogih oboljenja i održavanju zdravlja kože.

Prirodni izvori su žitarice, spanać i ostalo lisnato povrće poput brokolije i kupusa. Ima ga iu kiviju, avokadu, bademima, lešnicima, kao iu nezagrejanim biljnim uljima.

Vitamin C

Povećava otpornost organizma prema virusnim i bakterijskim infekcijama. Ljudski organizam nema sposobnost sinteze vitamina C, moramo ga unositi u hranom.

Bogati izvori ovog vitamina su kivi, limun, pomorandža, kupus i paprika.

 

Magnezijum

Mineral koji utječe na funkcije nerava i mozga. Dobro djeluje i na rad srca, digestivni sistem i sprečava taloženje kalcijuma u organizaciju i vrijeme stvaranja kamena u bubrezima. Blagotvoran je iu situacijama stresa.

Prirodni izvor je u lisnatom povrću, smokvi, limunu, grejpu, kukuruzu, grašku, bademima i jabukama.

Kalcijum

Ima ulogu u nervoznoj provodljivosti i mišićnim funkcijama, sastavni dio dio koštanog sustava i igra bitnu ulogu u imunom odgovoru organizma.

Sadržaj ga semenke suncokreta, kelj, brokoli, spanać i ostalo zeleno lisnato povrće, beli luk, grašak, boranija, pasulj, orasi, badem i lešnici.

 

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...