Puno sedenja ne sluti na dobro: Usvojite ove savete i spasite se prevremene smrti!

 

Kažu da je dovoljno samo pola sata sedenja zameniti bilo kojom telesnom aktivnošću i vremenom smanjit ćemo za čak 35 procenata rizika od prevremenih smrti koji je povezan sa nekretanjem

Sedelački način života loše koristi za zdravlje. Osim što opterećuje kičmu, višesatno svakodnevno sedenje usporava cirkulaciju u karličnom delu, koristi na plodnost, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i prevremene smrti, loše korišćenje i na psihu jer je čovek stvoren za kretanje.

Međutim, naučnici imaju dobre vesti. Tvrde će biti pronađen način na koji možemo pokrenuti negativne učinke sedenja i umanjiti zdravstvene rizike.

 

Kažu da je dovoljno samo pola sata sedenja zameniti bilo kojom telesnom aktivnošću i vremenom smanjit ćemo za čak 35 procenata rizika od prevremenih smrti koji je povezan sa nekretanjem.

Sačuvajte da prošetamo u pauzi za ručak, pre poslali brzi trening u teretani ili jednostavno na posao dođemo peške.

Studija je predstavljena na 7.999 osoba starijih od 45 godina, koja su četiri dana neprestano nosila senzore za merenje aktivnosti.

Pokazalo se da i najmanja telesna aktivnost dobro koristi zdravlje, a što je intenzivno to su i učinci veći. Niska telesna aktivnost snizila rizik od prevremenih smrti za 17 posto, dok je visoka tjelesna aktivnost taj rizik umanjila za 35 posto.

Ako želite da se odlučite za intenzivni kratki trening ili brzu polusatnu šetnju, učinićete veoma dobru stvar za svoj organizam. Za one koji žele još više aktivnosti, zamenite lift stepenicama i na svakih sat vremena sedenja prošetajte pet minuta.

“Sve se računa. Kratke, brze šetnje, brzo penjanje po stepenicama, svaka telesna aktivnost doprinosi zdravlju”, poručio je dr Kit Dijas, autor studija sa Univerziteta Kolumbija.

 

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...