Obavezno se presvucite kad dođete kući.Evo zbog čega.

Pokušajte samo da zamislite šta su sve zalepile za vašu odeću tijekom dana, gdje ste svi bili, na čemu ste sedeli, jeste li bili u gužvi okruženi gomilom ljudi.

Ako ste putovali javnim prijevozom ili ste sedeli u nekoj čekaonici ne možete da znate da je sve sedeo na toj stolici pre vas, koliko brine o higijeni, koliko često menja i pere svoju odeću …

Zato je loša ideja da dođete kući u istoj odeći sednete na kauč, još gora da sedite u njoj na krevet na kom spavate. Preporuka stručnjaka je da odmah nakon dolaska kući promenite odeću u onu “kućnu”.

– Ljudi neprestano su se odvažili na ćelije kože, masnoću, znoj i još mnogo toga, a sve to može da se nađe na vašoj odeći. Zapravo, čovjek će dobiti oko 500 milijuna ćelija kože i litar znoja. Bakterije i mikroorganizmi mogu da preživljavaju nedelja, pa čak i mjeseče na odeći – objasni je Filip Tierno, direktor Katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku.

MOŽDA VAS ZANIMA

KOMŠINICA MI OTKRILA OVAJ TRIK: MOJA ODJEĆA JE SADA ČISTO BIJELA I SVJEŽEG MIRISA…

Točno tri godine nakon što je kod ćerke primetite OVO, nastupa prva menstruacija: Evo i kada je PRAVO VREME za prvu posetu ginekologu
Radite ovu stvar svaki dan i imaćete RAVAN STOMAK: Fora u koju se kunu sve svetske zvezde
Dodaje kako čak i nova, tek kupljena odeća, zna da bude prepuna bakterija, virusa i prljavštine.

– Sad možete zamisliti šta sve na sebi ima odeta u kojoj ste provjeravati 12 sati i bili u njoj svuda – kazao je on, a prenosio Rajders Didžest.

Važno je da se izuvate pre ulaska u kuću

Naučnici Univerziteta Hjuston iz SAD-a otkrili su da se na 40 odsto cipela nalazi Clostridium difficile bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti.

Ova bakterija inače uglavnom preživljava u toaletima, na radnim površinama, stolovima, kao i na podu. Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sva svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koja liječi iz automobila do ispljuvaka, truleži itd.

Naučnici kažu da štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i nedeljama. Jedne koje su testirale žuč su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem pre ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolevanja, posebno ako su u kući i mala deca koja puze po podu.

zena.blic.rs

You may also like...