Aktivni ugalj – prirodni čistač organizma.

Praksa ciscenja organizma upotrebom aktivnog uglja nije otkrice modernog vremena, vec je jos davno bila poznata na drevnom Istoku. Aktivni ugalj je vrlo mocan 100% alkalni prirodni cistac. Njegov negativan jonski naboj ima sposobnost da privlaci pozitivno jonske cestice (otrove), vezuje ih za sebe u svojoj velikoj mreži finih pora, a zatim ih zajedno sa svojim cesticama izbacuje iz tela putem creva.

Aktivni ugalj je zato maestralna supstanca koja pomaže u lečenju mnogih bolesti creva, uključivši naravno i debelo crevo. Naročito je od velikih koristi kod otklanjanja nadutosti, gasova i eliminisanja neugodnih mirisa iz organa za varenje. O ne samo da je odlično sredsvo za procavanje organa za varenje, već može otkloniti i mnoge druge zeludacne probleme. Ovaj crni prah nepogresivo hvata toksične materije, zarobljava ih u svojoj poroznoj strukturi i bukvalno ih iznosi napolje kroz debelo crevo. Upotrebljava se takodje za ublažavanje bolova u stomaku i suzbijanje proliva infektivnog karaktera.

Sasvim je logična stvar da se onda koristi u određenim slučajevima raspoređivanja (kada su u pitanju lekovi, opojna sredstva i bilo kakav slučaj slučajnog trovanja).

Pored toga, aktivni ugalj je odlično i bezopasno sredstvo za izbeljivanje zuba. Koristi se jednostavno, isto kao i soda bikarbona, s tom razlikom sto je metoda cak ni preteranom upotrebom nece uzrokovati ostecenja zubne gledji, niti desni. Pranje zuba aktivnim ugljem uporedo eliminirati i los zadah.

Vjerojatno najpoznatiji i najocigledniji primer upotrebe aktivnog uglja je kod prociscavanja vode. Filteri s aktivnim ugljem su vrlo učinkoviti za uklanjanje hlora i raznih nepoželjnih organskih materija iz vode. Aktivni ugalj odlicno uklanjaju materije zbog cijeg prisustva vode poprima neprijatelj ukus, miris ili boju. Osim toga, karbonski filteri za vodu na bazi aktivnog uglja imaju mok da u sebe vezuju čak i pojedine teške metale.

Aktivni ugalj za oralnu uporabu danas se mogu nabaviti u obliku praha, granula ili tableta. Medjutim, treba znati da njegova upotreba nije u potponosti sigurnostina. Na prvom mjestu ne preporucuje se za dugotrajnu oralnu uporabu, jer može dovesti do dehidracije organizma i gubitka mineralnih i drugih hranjivih materija u telu. Isto tako kod osoba pod medikamentoznom terapijom može umanjiti dejstvo leka, što uistinu nije pozeljno. Zato ovu vrstu tretmana treba ograniciti na svega nekoliko dana i pridružiti se propisanim doza, prema uputstvu proizvođača.

Zatim, ne bi trebao koristiti aktivni ugalj, ako:

– Imate nizak nivo tecnosti u organizmu
– Imate bilo
kakvo unutrasnje krvarenje – Imate ozbiljne hronicnih problema sa varenjem, kao što je blokada ili usporan protok hrane kroz želudac i creva
– Imate bilo kakvo oboljenje jetre
ili bubrega
– Ste nedavno imali neku operaciju
– Ste trudnica ili dojilja

Ako imate ozbiljne ili hronične bolesti, nemojte upotrebljavati aktivni ugalj bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Ako ste uzimali aktivni ugalj protiv proliva u trajanju od 2-3 dana, proliv i dalje nije zaustavljen, treba li prestati sa njegovom daljom upotrebom, i obratiti se lekaru.

Važno je znati da, kako se aktivni ugljem u nekim situacijama može efikasno leciti trovanje ili predoziranje, tako nece biti efekta u slucaju trovanja sljedecim materijama:

– Etanol
– Metanol
– Cijanid
– Fosforna kiselina
– Borna kiselina
– Sumporna kiselina
– Aceton
– Benzol
– Hloroform
– Izopropil alkohol
– Litijum
– Magnezijum
– Kalijum
– Natrijum

Dakle, aktivni ugalj nije svemocna, ali je svakako vrlo mocna supstanca.

You may also like...