Formula lakog i uspešng mršavljenja: 10 trikova pomoću kojih se kilogrami tope i u snu!

 

Koliko kalorija smo uneli? Treba li se odreknemo određenih namirnica da bismo smršali? Ova pitanja imaju mnogo, na ovaj tekst možete dati odgovor

Brz život uzrok je problema spuštanjem i relaksacijom te se u moru obaveza dobar san zamenjuje nesanicom.

A san je bitan, možda čak i najbitniji u procesu mršavljenja jer se u mraku, dok spavate, izlučuje melatonin – hormon mladosti i regeneracije koji pomažu u efikasnosti trošite kalorije.

Formula uspješnog mršavljenja

Mršavljenje, odnosno gubitak kilograma podrazumeva ukupno ukupne telesne mase iskorištene gubitke tečnosti, telesnih masnoća i / ili mišićnih tkiva, te mineralnih zaliva u procjeni odnosno vezivnim tkivima.

Da bi sve to uspelo, ljudsko telo svakoga dana treba određeni broj kalorija, određeni broj minuta provedenih u rekreaciji i kretanju, određenu količinu popijene vode, te možda čak i najvažnije – redovan i kvalitetan san.

Zašto sad pričamo o snu?

Najpre jer znamo da moderni život uzrokuje probleme s opuštanjem i relaksacijom, te da se u moru obaveza dobar san žrtvuje i zamenjuje nesanicom. A san je bitan, možda čak i najbitniji u procesu mršavljenja jer se u mraku, dok spavate, izlučuje melatonin – hormon mladosti i regeneracije koji vam između ostalog pomaže da efikasnije potrošite kalorije.

Kako ćemo podstaći mršavljenje u snu?

Da biste pomogli svomu telu da se lakše nosi s dnevnim zadacima najpre morate detektovati šta je to što radite pogrešno. Umesto da vasgrdimo i okrećemo ‘hygge’ stilu življenja koji vam nije svojstven, mi ćemo vam pokazati listu 10 najvažnijih stvari kojima možete poboljšati odmor i podstaći brže trošenje kalorija.

Zaposlite usta pre nego što bude prekasno

Ovaj naslov pročitajte glasno jer vaš obrok ne sme biti pojeden tik pred spavanje. Dozvolite telu da nekoliko sati pre spavanja svari sve pojedeno, a da bi taj proces bio još lakši za večeru birajte lagane proteine, a ostavite se teške hrane – masnoća i ugljeno hidrata.

POGLEDAJTE  Pogledajte kako bez po muke oguliti jaje.( Video)

Bilo bi najzgodnije da zaspite praznog stomaka, ali brzi i lagani obrok dva sata pre kreveta neće vas umoriti. Ni udebljati.

Sklopite pakt s glavom

Ne postoji lepši način da sklopite primirje s uznemirenim umom nego da se opustite u fotelji, sa šoljicom čaja u ruci. Uvedite si ovaj ritual u dnevnu rutinu i izaberite kamilicu, mentu za mirnije misli, a zeleni i njegove ‘prijatelje’ za izgaranje masnog tkiva.

Zakažite ‘dejt’ s proteinskim šejkom

Studija sprovedena na Florida State University-u pokazala je da proteinski šejk u večernjim satima ubrzava ljudski metabolizam. U istraživanju sprovedenom na grupi muškaraca dokazali su da su oni koji su konzumirali proteinske napitke kojima su dodali 30 grama proteina ubrzali metaboličke procese tokom noći, ali i tokom drugog jutra.

Miris mente

Bilo da koristite eterična ulja ili da u stanu imate svežu biljku, menta će vam pomoći da se smirite i utonete u san. Imate li dispenzer ulja, pre spavanja ga uključite i pustite da miris mente prožme celu prostoriju. Ako nemate, dovoljno je da nekoliko kapi mente stavite na jastuk. Vaše telo biće stimulisano i zahvalno.

Stomak ne voli hladnije prostore

Neka istraživanja tvrde da ćete, spavate li u hladnijoj spavaćoj sobi, brže izgubiti masnoće na stomaku. Hladniji vazduh podstaćiće masne zalihe na trošenje, a s ciljem zagrevanja tela. Ima logike.

Zamračite prostoriju

Znate li priču o melatoninu? Ide ovako: Melatonin ili noćni hormon intenzivno se izlučuje u mraku. Dolaskom noći i smanjenjem svetlosti, naša epifiza reaguje pojačanom proizvodnjom melatonina čija je uloga uvesti organizam u stanje sna.

Svetlost prekida proizvodnju melatonina i vodi do njegove razgradnje, zbog čega nastupa svežina. Podizanjem nivoa melatonina u organizmu, u adekvatnoj dozi od 1 mg pre odlaska na spavanje, pridonosimo smanjenju vremena potrebnog za san. Da biste podstakli izlučivanje melatonina i osigurali dobar odmor, zaboravite na gledanje televizije u spavaćoj sobi, a na prozore navucite guste zavese ili spustite roletne. Nećete požaliti.

POGLEDAJTE  RUŽNA NAVIKA KOJA UTIČE NA KVALITET ŽIVOTA: Kako grickanje noktiju ugrožava zdravlje!

 

Plavo svetlo mora napolje

Istraživanja koja je proveo američki časopis Pediatric Obesity pokazuju da korišćenje elektroničkih uređaja u krevetu (i mraku) pogoduje povećanju telesne težine kod dece, ali i odraslih.

Što veći broj uređaja vas okružuje to su ovi rizici veći. Da ne spominjemo uticaj plavog svetla na oštećenje oka, potencijalno povećan rizik od nastanka nekih malignih oboljenja i sigurno na poremećaje spavanja.

Zatražite pomoć

Ponekad nam treba nežna pomoć iz prirode koja će nam olakšati da brže utonemo u san. Sinergijskom snagom melatonina, L-Triptofana i vitamina B1, B2, B6 te B12 omogućiće da se opustite i smanj će učestalost buđenja tokom noći.

Vitamini B2, B6 i B12 doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti te podržavaju normalnu psihološku funkciju pa je od velike pomoći kod otklanjanja simptoma ‘jet lag-a’ ili ako je ritam budnosti i sna narušen noćnim dežurstvima.

Topli tuš deluje kao uspavanka

Opušteni mišići i odmor bez napetosti, upravo to omogućiće vam topla kupka ili brzi tuš netom pre spavanja. Povećaćete pa spustiti temperaturu tela što će umiriti mišiće i podstaći rocese u telu. Pored toga, potaknućete i lučenje oksitocina ili hormona ljubavi… a svi znamo kako se u stanju zaljubljenosti lakše mršavi.

Brzi saveti za kraj

Potrebno je 21 dan da biste iskoristili novu navigaciju, a čak 90 dana da biste postali navigacija postali su vam novi životni stil. Već danas počnite uživati ​​u puno sitnica koje će vas dočekati sretnim u krevetu, a mršavijim izvan njega.

Izbegavajte čokoladu i slatkiše i pustinju za večer; čaša vina nakon što sunce zađe je u redu ili nisu; ne nazovite i ne podižite pritisak pred spavanje – vežbajte preko dana, večere ostavite za odmor ili jogu.

 

POGLEDAJTE  ZNOJENJE TOKOM NOĆI UKAZUJE NA SMRTONOSNU BOLEST: ako ovo osećate treba što pre da odete kod lekara

Izvor: stil.kurir.rs

About the author