Slavni kuvar odao tajnu: Ovi kulinarski trikovi garantuju savršeno ispržen komad mesa!

 

Kako biste ispržili odlično meso, nije dovoljno samo staviti komad u tiganj i čekati čudo

Svako komad mesa priprema na neki svoj način. Dok se jedni hvale kako je upravo njihov najbolji, drugi se konstatno pitaju zašto nije ispao onako kako su zamislili.

Da bi vaš komad uvek bio sočan i divnog izgleda, australijski kuvar koji priprema jela za slavne ličnosti odlučio je da otkrije svoju tajnu.

Mora se čuti cvrčanje

Iskusni kuvar Adrian Ričardson pre kuvanja komad mesa izvadi iz frižidera dok ne postigne sobnu temperaturu.

Tako će se, kaže on, kuvati lepo i ravnomerno. Zatim, komad je dobro posoliti i pobiberiti.

“So voli meso i meso voli so. Ne možete pripremati meso bez soli. Ako se brinete da unosite previše soli u sebe, jednostavno smanjite količinu u prilogu”, objasnio je za Daily Mail.

Pre nego što stavite komad mesa u tiganj, stavite nekoliko kapi maslinovog ulja – par kapi sa svake strane tiganja, koje onda prstima rasporedite po celoj površini. Komad se priprema na vrućem tiganju. Započnite sa srednjom jačinom, postupno pojačavajte. Uglavnom, mora se čuti cvrčanje, ono je znak da se meso kuva pravilno.

Pazite da vam sokovi ne pobegnu

Takođe, Ričardson napominje da je ključno meso okrenuti više od jednog puta.

“Sokovi pokušavaju izaći s vrha komada, tako da ih okretanjem uvek zadržavate tu negde. Želimo da sokovi ostanu u mesu tako da kada zagrizete, osetite sočnost, a ne suvoću”, rekao je.

Bilo da volite svoj komad polukrvav, srednje ili jako pečen, bilo bi dobro da kuvanje kontrolišete digitalnim termometrom.

“Kada središte komada mesa postigne 48 Celzijusa, znaćete da je kuvan do savršenstva”, otkrio je kuvar. I na kraju, kada je meso gotovo, ostavite ga da miruje između tri i četiri minuta pre posluživanja.

 

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...