Od raka štitne žlezde žene četiri puta češće obolevaju, a OVO SU SIMPTOMI na koje treba da obratite pažnju

Karcinomi štitne žlezde su najčešće bolesti te žlezde, većina sporo raste, smrtnost je niska, kao i postoperativne komplikacije. Stručnjaci spasavaju da se svaki čvor u štitnoj žlezdi redovno prati jer pojava tvrdog čvora, koji se brzo uvećava, posebno ako je fiksiran za okolno tkivo ili su prisutni uvećani limfni čvorovi na vratima, pobuđuje sumnju na maligni karakter.

Ako ste pritom javi bol u grlu, otežano gutanje i disanje, mutacija glasa, vrijeme je za posetu ljekaru. Na prirodi čvora mogu ukazati ultrazvučnu dijagnostiku, scintigrafiju, kao i citološka analiza nakon punkcije.

Retki su agresivni tumori

– Ultrazvučni pregledom se nodusi ili čvorovi u štitnoj žlezdi otkrivaju kod skoro polove stanovnika. Srećom, ove promene su najčešće dobroćudne prirode. Problem koji se postavlja jeste da se tako velikog broja pacijenata s nodusom u štitnoj žlezdi selektuju oni kod kojih je potrebno hirurško lečenje – objašnjava prof. dr Vladan Živaljević, endokrini hirurg i načelnik Centra za endokrinu hirurgiju KCS-a u Beogradu.

Većina obolelih ima papilarni karcinom koji ima dobru prognozu
IA četiri do pet slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Većina obolelih ima papilarni karcin, koji ima neaktivan tok i odličnu prognozu ako se dijagnoza i adekvatan tretman sprovedu na vrijeme. Veoma agresivni maligni tumori štitne žlezde su jako retki i zovu se anaplastični karcinom – ističe doktor Živaljević.

Pacijenti kod kojih postoji sumnja na karcinom štitne žlezde odmah se operišu.

– Ako je potrebno, uklanja se jedan režaj ili cela štitna žlezda – kaže doktor Živaljević.

Uz tiroksin se bez štitne živi normalno

Iako je štitna žlezda katalizator svih funkcija u organizmu, bez nje se može živjeti ako mora.

– Bez štitne žlezde može se živjeti uz nadoknadu hormona tiroksina. Operacija i nedostatak štitne žlezde ne utiču na kvalitet života. Mlade žene rađaju živu i zdravu decu, vrhunski sportisti nastavljaju da se bave vrhunskim sportom na istom nivou. Nadoknada hormona je komforna jer se uzima jednu tabletu dnevno, koja je široko dostupna i jeftina. Činjenica da bez štitne žlezde može da živi normalno i nakon operacije, omogućava nam da se ona u celini može otkloniti samo kod malignih tumora nego i kod dobroćudnih oboljenja štitne žlezde ako je tako bolje za pacijenta.

Simptomi koji mogu da ukažu na rak štitne žlezde

* izraslina na vratu koja može biti bolna je vremenom se povećava

* otečene žlezde na vratu

* bol u vratu

* otežano gutanje i disanje

* mutacija glasa koja traje duže od tri nedelje

* Posebnu pažnju treba obratiti kod pacijenata koji u obitelji već imaju obolele od raka štitne žlijezde

zena.blic.rs

You may also like...