Sve što trebate znati o pripremi Francuskog Kroasana.

Prozračni i slasni, kroasani su francuski klasik koji se naprosto obožava. Donosimo detaljan postupak pripreme i male trikove za pripremu kroasana kako biste uživali u vrućim primjercima iz vlastite kuhinje.

Za pripremu omiljenih peciva najprije se naoružajte strpljenjem i dobrom voljom, a zatim i kvalitetnim sastojcima koji će ih učiniti još ukusnijima. Stajanje i valjanje tijesta ponekad može potrajati i do tri dana, no pripremu svakako prilagodite sebi i svom vremenu. Dužim stajanjem, naravno, finalni rezultat bit će još malo bolji.

Iako se čitav proces čini itekako kompliciranim, priprema domaćih kroasana itekako će se isplatiti jednom kada konačno zagrizete u savršeno prozračno pecivo od tisuću slojeva.

Što vam je sve potrebno za pripremu kroasana?

Omiljena francuska peciva pripremaju se dugo i pažljivo, no svatko tko se barem jednom upustio u pripremu reći će vam kako se sav trud itekako isplati. Za pripremu će vam trebati brašno, voda, mlijeko, šećer, žumanjak, maslac, kvasac, sol i jaje. Maslac držite u hladnjaku do trenutka valjanja tijesta, jaje na sobnoj temperaturi, a mlijeko i voda neka budu mlaki.

Koje brašno koristiti?

Za pripremu kroasana koristiti možete glatko brašno tipa 550. Birajte nešto kvalitetnije primjerke provjerenih domaćih ili talijanskih proizvođača, a najbolja opcija uvijek će biti domaće brašno malih OPG-ova.

Svježi ili suhi kvasac?

Koristiti možete obje vrste kvasca, no svakako imajte na umu da ista gramaža suhog kvasca nije isto što i ista gramaža mokrog kvasca. Na svaki gram svježeg kvasca koristite pola grama suhog.

 | Author: Getty Images

Kako i kada se dodaje maslac?

Da bi kroasani poprimili slojeve i lijepo se razlistali, postali prozračni i lagani, potrebna vam je dobra doza kvalitetnog maslaca. Postupkom koji se naziva laminiranje, maslac se umeće između slojeva tijesta, a zatim, kod pečenja, stvara slojeve po kojima prepoznajemo kroasane.

Kada je tijesto odstajalo, potrebno ga je razvaljati na tanko, a zatim isto ponoviti i s pakiranjem maslaca. Stavite ga između dva komada plastične folije i razvaljajte na tanko, stavite na tijesto i preklopite tako da maslac ne može izaći iz tijesta.

U slučaju da maslac nije dovoljno ohlađen, tijesto će postati gnjecavo i ljepljivo, a maslac izlaziti iz slojeva. Tijesto jednostavno vratite u hladnjak i pustite da se svi sastojci povežu kako biste ih mogli pravilno razvaljati.

Kako oblikovati kroasane?

Svaki pripremljen i odstajali komad tijesta najprije razvaljajte u krug ili pravokutnik, a zatim na trokutiće. Povlačenjem sva tri kuta trokuta usporedno s motanjem, dobit ćete ljepše oblikovana peciva. Takva peciva ostavite na toplom da se udvostruče, pa ih tek tada stavite peći.

 | Author: Getty Images

Getty Images

Pečenje kroasana

Pecite ih na 180 do 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne poprime zlatnu boju. Ovisno o veličini peciva, trebat će im 20 minuta do pola sata, no svakako ih držite na oku kako se predugim pečenjem ne bi isušili.

Čuvanje kroasana

Već oblikovane kroasane možete čuvati u zamrzivaču do dva mjeseca, a pravilno pripremljeni ispečeni kroasani ostat će meki i savršeno lisnati i do nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Smrznuti možete i već ispečene kroasane, pa ih vaditi po želji kroz dulji period. Spremate li u zamrzivač sirove kroasane, izvadite ih sat do dva prije pečenja. Peciva moraju postati meka na dodir, tek tada su spremna za ubacivanje u pećnicu.

 | Author: Getty Images

Getty Images

Potrebno vam je:

 • 500 g brašna
 • 140 ml vode
 • 140 ml mlijeka
 • 1 žumanjak
 • 50 g maslaca za tijesto
 • 300 g maslaca za preklapanje
 • 2 žličice šećera
 • 1 žličica soli
 • 15 g suhog kvasca
 • 1 jaje za premazivanje

Postupak pripreme:

 1. Zamijesite tijesto od brašna, vode, mlijeka, 50 g omekšalog maslaca, žumanjak, šećera, soli i kvasca.
 2. Kvasac najprije otopite u malo vode i žličicom šećera, dobro pomiješajte i pustite da se na vrhu stvori pjenica. Ubacite u posudu i zamijesite tijesto. Mijesite dok ne dobijete glatku, pomalo elastičnu kuglu.
 3. Tijesto stavite na tanjur ili posudu, prekrijte ga folijom i spremite u hladnjak. Najbolje će biti odmori li tijesto u hladnjaku preko noći, no želite li kroasane pripremiti još istog dana, ostavite ga u hladnjaku oko 2 sata. Također, tijesto bi bilo dobro laganim pokretima premijesiti barem jednom tijekom odmaranja.
 4. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga na oko jedan centimetar debljine. Maslac izvadite iz hladnjaka, pa ga stavite između dvije folije i razvaljajte ga na jednaku debljinu koje je i samo tijesto. Maslac bi trebao biti nešto manje veličine u odnosu na tijesto kako biste ga mogli omotati krajevima tijesta. Tako oblikovan maslac spremite u hladnjak kako bi postao tvrđi, 10 minuta bit će dovoljno. Posložite ga na razvaljano tijesto i preklopite krajevima tijesta.
 5. Tijesto razvaljajte u pravilan oblik, pa ga ponovno preklopite. Umotajte tijesto u foliju i spremite u hladnjak na sat vremena.
 6. Tijesto izvadite iz hladnjaka, ponovno ga razvaljajte. Napravite to u suprotnom smjeru od onog u kojem ste valjali prvog puta. Tijesto ponovno preklopite, umotajte u foliju i spremite u hladnjak na sat vremena do 12 sati, ovisno o vremenu kojim raspolažete.
 7. Tijesto ponovno izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga tanko kako biste mogli oblikovati kroasane.
 8. Tijesto izrežite na trokutiće i oblikujte peciva. Posložite ih na papir za pečenje, pustite da se dižu oko sat vremena. Premažite ih umućenim jajem i pecite na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta, ovisno o veličini.

P.S. Postupak pripreme u detalje je opisan i u videu. Iako smo mjere prilagodili većoj količini kroasana od one u videu, način valjanja i pripreme tijesta uvijek ostaje isti.

Dobar tek!

https://receptibalkana.net

You may also like...