Bolovi u leđima: Položaj koji najviše škodi kičmi

Bitno je da slijede jednostavna pravila i izbjegavaju ozbiljne probleme sa kičmom.

Jedan od najvećih oštećenja kičme nastaje od jednostavnog celodnevnog sedenja. Kada sedite, kičma trpi veće opterećenje nego kad stojite. Još je veće opterećenje za kičmu do onog što sedimo nagnuti napredak. Tu su tu ivice pršljenova se približavaju i štipaju međupršljensku hrskavicu.

U sušnim jajima hrskavica je elastična i napravljena je tako da može doći do većih opterećenja tokom većeg sedenja na poslu, pritisak je 11 puta veći, imajući u vidu da se sedenje često nastavlja i kod kuće.

Kako onda objasniti činjenicu da nas leđa više bole kad stojimo nego kad sedimo?

Bol u donjem delu kičme često znaju izabrati mišiće koji su u stanju pripreme dok stojimo. Kada sednemo bol u kičmi popuštaju jer se mišići opuštaju. Kada osoba sedne, položaj se menja i bol se preusmerava, otuda i ilustrira da bol popušta.
Kako pravilno da sedimo a da ne opteretimo kičmu?

Izbegavajte sedenje na mekom nameštaju. Da bi kičma trpela manje opterećenja, obavezno je sedenje na tvrdoj podlozi. Ako trebate sediti duže, pratite ove upute:

1. Kada sedite noge morate dodirivati ​​pod, tj. kolena mora biti savijena pod pravim uglom. Ako ste niski i ne možete da sednete pravilno, pod noge postavite malu klupicu kako biste trebali napraviti odgovor na oslonac.

2. Stolica mora biti duboka maksimalno 2/3 dužine butine.

3. Ispod stola mora da bude dovoljno prostora da bi noge mogle normano i slobodno da se isprave i saviju.

4. Ako morate dugo da sedite, probajte da svakih 15 do 20 mintua ustanete i ponovo sednete ili barem na sekund promenite položaj nogu.

5. Leđa moraju da budu čvrsto naslonjena o naslon.

6. Pokušajte da sedite što uspravnije i pravilnije.

7. Ako morate da čitate na poslu, napravite stalak koji će da pridržava uređaj ili knjigu tako da bude u ravni sa vašim očima kako se ne biste saginjali i tako dodatno opterećivali kičmu.

8. Ako vreme provodite vozeći automobil, vodite računa da imate dobru potporu donjeg dela kičme. Danas postoje specijalno dizajnirani jastuci koji pružaju dobru podršku donjem delu kičme. Nakon par sati vožnje morate da se zaustavite i izađete iz kola i odradite nekoliko osnovnih vežbi kao što su okreti, čučnjevi, istezanje, trčanje u mestu….

9. Ako sedite ispred televizora dugo, morate da s vremena na vreme menjate položaj. Ustanite pa sedite, naslonite se na stolicu i udahnite duboko nekoliko puta.

Kako pravilno da stojimo a da ne opteretimo kičmu?

1. Promenite položaj svakih 15 minuta. Barem se premestite sa noge na nogu.

2. Ako je moguće – hodajte u mestu.

3. S vremena na vreme, istegnite se unazad, ispravite ruke i duboko udahnite.

4. Ako perete suđe ili peglate, s vremena na vreme premestite težinu sa jedne noge na drugu. Ukoliko patite od osteroporoze pametnije je da sedite dok peglate nego da stojite.

5. Tokom usisavanja najbolje bi bilo da koristite produžetke za usisivač kako biste se što manje saginjali. Kada usisavate ispod stola ili kreveta, kleknite, jer to je prirodniji položaj od savijanja.

6. Kada morate nešto da dohvatite, savijte se u kolenima i rukom se pridržite za stolicu ili zid kako biste što manje opteretili lumbalni deo kičme.

Hodanje u štiklama

Salonke, sandale sa štiklama, čizme sa visokim potpeticama stvarno prelepe, ali i toliko štetne za našu zemlju. Da je ljudsko telo potrebno štikla, priroda bi se za to već postarala. Štikla narušava stopalo menjajući biohemijsku strukturu i geometriju stopala. Da biste učinili neravnomerne raspodele opterećenja na donjem delu kičme. Dodajte nešto i kilogram viška koji već imate i dobili ste hronični bol u kičmi.

Spavanje na krevetu

Krevet ne sme da bude mekan, ali isto tako ne sme da bude ni tvrdnja. Čvrstina kreveta mora biti umjerena, pa tako kad legnete na leđa kičmu možete održati svoj prirodni oblik.

Možda vas zanima:

Sastojci

  • 12, 13 krompira
  • 2 češnja belog luka, sitno rendan
  • 1 kocka za supu – povrće
  • 2, 5 dcl vrele vode
  • 1, 5 dcl sveže cedjenog limunovog soka
  • 1, 5 dcl. maslinovog ili običnog ulja
  • oko 100 g. maslaca
  • so, biber
  • malo origana

Priprema

Krompir zaceći na kriške. Kroz svaki krompir pre sečenja pri dnu provucite štapić za ražnjiće, tako se neće deseti da se slučajno krompir preseče skroz, i svaki rez ce biti isti.

U vreloj vodi otopiti kocku za supu, dodati beli luk i sok od limuna pa preliti krompire. Zatim ih preliti sa uljem. Na svaki krompir staviti komadic maslaca, posoliti, pobiberiti, posuti sa origanom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 1 sat. Posto će u posudi za pecenje na dnu biti dosta tecnosti, dok ne ispari i ne zapeče se, povremeno tokom pečenja krompir zaliti sa njom.

 

yumama.com

You may also like...