Azuki pasulj šampion među pasuljima

Azuki pasulj je pravi pravcati šampion među pasuljima. Uglavnom se misli da je sve što je korisno – lošeg ukusa. Sve što je ukusno da mora biti neoprostivo štetno za naše zdravlje. Ali postoje li uopće deserti koji istovremeno pročišćavaju organizam, otklanjaju toksine, regulišu razinu šećera u krvi, poboljšavaju cirkulaciju, ne štete zdravlju, a da još više iznenađujuće ukusni u isto vrijeme? Ispada da zaista postoje! Pod uslovom da se deserti pripremaju od azuki pasulja!

Ako ste ljubitelj azijske kuhinje, onda ste najverovatnije upoznati sa pastom od crvenog pasulja, ali da li ste znali koji mali crveni pasulj se koristi za kreiranje ovog jedinstvenog jela? To bi bio azuki pasulj, odličan izvor esencijalnih hranljivih materija, vitamina i minerala.

U principu istraživanja su povezala azuki pasulj sa sporijim starenjem, poboljšanjem zdravlja srca, prevencijom raka, snižavanjem holesterole, smanjenim strukom i povećanom energijom.

Pasulj je često sortiran u ishrani mnogo vegetarijanaca, a studije pokazuju da pasulj poput azuki pasulja može biti glavni razlog toliko zdravstvenih prednosti koje su povezane sa ovim načinom ishrane.

Azuki pasulj – zdravstvene prednosti
1. Pomaže u upravljanju dijabetesom
Sa svojom bogatom mešavinom proteine ​​i vlakana, azuki pasulj je odlična pomoć za upravljanje normalnim nivoom šećera u krvi. Istraživanje je čak i pokazalo da se proteini pronađeni u azuki pasulju mogu čak i inhibirati crevnu alfa-glukozidazu, što je enzim uključen u razbijanje složenih ugljenih hidrata poput skroba i glikogena. Drugim rečima, azuki pasulj se ponaša kao inhibitor alfa-glukozidaze, što je vrlo važno za kontrolu dijabetesa.

2. Povećaj unos antioksidanata
Ne samo da je ukusan, azuki pasulj vam omogućuje da unesete dosta antioksidanata. Istraživači su identifikovali najmanje 29 različitih jedinjenja koje se nalaze unutar azuki pasulja, što ga čini jednom od najvažnijih visoko-antioksidantnih namirnica. Ova jedinjenja uključuju bioflavonoid, koji je zbog svojih antioksidativnih i anti-inflamatornih zdravstvenih koristi.

3. Povećava mišićnu masu
Potrošnja zaštitne hrane, kao što je azuki pasulj, može da pomogne u izgradnji mišićne mase. Samo jedna šolja sadrži azai pasulja od 17,3 grama.
Mišići su sačinjeni od proteine ​​- dakle, proteini su neophodni da se izgrade i održe mišići. Bez adekvatnog unosa proteine, javlja se gubitak mišića. Ako radite težak posao, onda morate zaštitne potrebe još veće. Kombinacija redovnog treninga sa povećanim unosom proteina je zdrav i odličan način da vaše tijelo ne bude samo mršavije, već i jače.

4. Poboljšava zdravlje srca
Sa svojom visokom koncentracijom biljnih vlakana, folne kiseline, kalijuma, magnezijuma i vitamina B, azuki pasulj zaista ima brojne prednosti za zdravlje srca. Može se koristiti kao dio ukupnog ishrana, što može pomoći u smanjenju štetnih posljedica za razvoj koronarne bolesti srca. Vlakna pomaže u regulaciji nivoa holesterola, dok kalijum opušta krvne sudove i povećava protok krvi, što smanjuje pritisak i pritisak na srce.

5. Održava zdravu telesnu težinu
Dodavanje azuki pasulja u svojoj ishrani može pomoći da jedete manje i pomoći će da se osećate duže siti. Ovo znači manje prejedanja, jer sitost sprečava konzumiranje previše hrane.
Visok sadržaj vlakana kod azuki pasulja je razlog da se osećate duže siti. Hrana bogata vlaknima poput pasulja je manje “energetski gusta”, što znači da unosite manje kalorija za istu količinu hrane. Dakle, ako pokušavate da smršate ili održite zdravu telesnu težinu, preporučujemo da azuki pasulj postane dio vaše ishrane.

6. Pomaže u lečenju bolesti bubrega i bešike
Kod osobe koja boluju od bubrega često su vidljivi tamni podočnjaci. U tom slučaju azuki pasulj može biti od pomoći. Tradicionalna azijska medicina tvrdi da redovito konzumira azuki pasulja (od najmanje 15-20 dana) tamni podočnjaci nestaju.

Što se nalazi u azuki pasulju (na 100 g)

– Kalorije: 329
– Lipidi: 0,5 g
– Zasićene masti: 0,2 g
– Polinezasićene masne kiseline: 0,1 g
– Mononezasićene masne kiseline: 0 g
– Holesterol: 0 mg
– Natrijum: 5 mg
– Kalijum: 1254 mg
– Ugljenihidrati : 63 g
– Dijetalna vlakna: 13 g
– Proteini: 20 g
– Retinol: 17 IU
– Vitamin C: 0 mg
– Kalcijum: 66 mg
– Gvožđe: 5 mg
– Vitamin D: 0 IU
– Vitamin B6: 0,4 mg
– Vitamin B12: 0 µg
– Magnezijum: 127 mg

Što se može pripremiti od azuki pasulja?
Azuki desertOd azuki pasulja se može pripremiti – bukvalno svašta! Međutim, recepti u kojima se koristi azuki pasulj su unapred određeni svojstvom ukusa ovog čudesnog pasulja. Ćinjenica je da, za razliku od bilo koje druge mahunarke, azuki pasulj ima vrlo sladak ukus – pa je logično da je najčešća primena azukija povezano s pripremom deserta.

Najpoznatiji slatkiš s upotrebom azuki pasulja su pirinčane kuglice, napunjene zrnima azukija, pripremaju se kao tradicionalno jelo u Kini i Japanu. Slatka testa od azuki pasulja upotrebljavaju se kao osnova za mnoge vrste kolača, pa čak i medenjaka. A tu je i već širom svijeta čuvena azuki tjestenina.

Osim azukija, i mnoge druge mahunarke mogu se koristiti za izradu takve paste, ali azuki pasulj je najprikladnija varijanta zbog svojih bogate crvene boje, slatkog ukusa i karakteristične granularne strukture. Tako se azuki pasta vrlo rado i naširoko koristi u kineskoj kuhinji, kao dodatak slatkim jelima, pa čak i sladoledu. Osim toga, mnogi kineski restorani poslužuju “slatku crvenu grah supu”, koja u svom receptu sadrži azuki pastu.

Prema tome, kada je u pitanju upotreba azuki pasulja – slobodno se prepustite mašti i svim čarima njegovog ukusa.

priroda-leci-sve.com

You may also like...