Nezaustavljiva baka: Ima 93 godine, najstarija je gimnastičarka na svetu i oduševila je sve! (FOTO)

Nemica Johana Kas najstarija je amaterska gimnastičarka na svijetu, uznapredovale činjenice da ima 93 godine, a lako je mogao izvesti gimnastičke vratolomije koje publiku ostavljaju u čudu
u životu je zaista sve moguće, ovisi samo od toga koliko treba da izabere izbor. Najbolji dokaz je Nemica Johana Kas koja će ove godine napuniti 94, a ne samo da će i dalje biti vitalna, već je fizičko neuporedivo spremanje i širenje mnogih 20-godišnjaka.

Ova gimnastičarka i danas takmiči na amaterskim takmičenjima, gde pokazuje gipkost, spretnost i sposobnost. Od 13. septembra 2012. godine Nemica Johana Kas je u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstarija gimnastičarka na svetu.
Johanina priča sa gimnastikom započela je kada je imala 9 godina, a prvi put je na takmičenju nastupila 1934. u Nemačkoj. Nakon završetka rata, gimnastika je bila zabranjena u svojoj zemlji jer je dala prednost timskim sportovima, pa je Johana pretekla na rukometu, u kom je bila uspešna i sa svojim je timom osvojila prvenstvo Istočne Nemačke 1954.

Nakon rukometnog uspeha, Johana je udarala i braku rodila tri ćerke, ali ništa od toga nije udbalo od svojih prvih ljubavi. Iako je trenirao drugi sport, Johana nije mogla da zaboravi svoju prvu ljubav pa je odlučila postati trener mlađih gimnastičara, a gimnastika u zabrani je ukinuta 1947. godine.

https://www.instagram.com/p/BNSTkpyDiC_/?utm_source=ig_embed

U 57-oj godini, tačnije 1982. godine, srela je dve stare prijateljice (mlađe od nje 4 i 5 godina) , pa su odlučile da ponovo počnu da vežbaju i da se profesionalno takmiče. Te godine Johana je osvojila mnoga regionalna prvenstva. Do sada je uspela da donese 11 medalja sa sportskih prvenstava u Nemačkoj koja se održavaju svakih pet godina.
Za nju je najponosniji trenutak bio kad je sa 84 godine uspela da pobedi na gimnastičkom takmičenju, i to u kategoriji u kojoj su sve ostale takmičarke imale 70 do 75. Ipak, pobedila je sa bodom prednosti.
Johanin životni moto glasi “Gde je pokret, tamo je život”. Prema toj vodi, ili današnji dan nije spreman za trenirku. Svakog dana posvetili smo sat vremena, osim gimnastike, volje i plesa, plivanja, penjanja. Povreda se nije obojila, a redovna fizička aktivnost nikada nije bila bolesna niti je uzeta lekove. Recept za zdrav život koji je svima spremio vrlo jednostavno – vežbajte, spavajte najmanje 6 sati i jedite puno voća i povrća.

stil.kurir.rs

You may also like...