POKUŠAO ZAUSTAVITI KIHANJE, A ZAVRŠIO U BOLNICI NA TUBI ZA HRANJENJE

Kihanje je nevjerojatno snažna ljudska radnja, a zrak i slinu iz nosa i usta pritom izbacuju po brzini od oko 160 km / h, prema istraživanjima Klinike u Clevelandu, otvorili mi usta pritom ili ne.


Do tada “zdrav i dobroj formi” muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promjenu glasa nakon snažnog kihanja, napisali su doktori u stručnom časopisu “British Medical Journal” u prikazu slučaja, piše “Hina”…

“Nakon što je pokušao spriječiti kihanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako se činilo da je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu”, kazali su stručnjaci iz univerzitetske bolnice Leicester NHS Trust.

Otorinolaringolozi su potražili znakove vanjskih povreda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro prije nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kihanjem. Suzdržavanjem je razderao mekano tkivo u grlu zbog čega je došlo do rupture ždrijela. Pritom se u mekanom tkivu vrata izrađuju zračni balončići zbog čega je pomislio da mu je nešto iskočilo na vratu. Pritisak je nekako morao “izaći” i ovo je očito bio jedini način.

Sedam dana bolnice

Zbog straha od infekcija doktori su ga hospitalizovali, hranili su ga preko tube i dali mu kuru antibiotika. Pušten je tek sedam dana kasnije nakon što su mu zarasle rane na vratu.

“Ovaj 34-godišnjak je rekao da je suzdržavao kihanje jer je rekao da je jako nehigijenski. To znači da na suzdržava kihanje vjerojatno 30-ak godina, ali ovaj je bilo drugačije “, rekao je autor studije objavljene u BMJ-u, Wanding Yang.

Opasan manevar

“Zaustavljanje kihanja blokiranja nosnice i usta opasnog je manevar i treba ga izbjegavati”, kazali su doktori.

Sprečavanje kihanja na taj način moglo bi dovesti do brojnih komplikacija, premda su rijetke, kao što su pneumomedijastinuma – stanja koja su rezultat utjecaja zraka u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubnjića pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju doktori.

“Povremeno će ljudi, ako zaustavljaju kihanje, oštetiti bubnjiće ili sinuse”, rekla je Rachel Szekely, imunologinja s Klinike u Clevelandu, pozivajući ljude da se suzdržavaju od toga.

Kihanjem se rješava potencijalno štetnih iritansa u nosu, grlu i plućima. Pritisak se stvara u plućima, a potom “eksplodira” u jednjaku i izlazi kroz nos i usta. Ali, ako ste mi blokirali, pronašli ste drugi dio, piše “Washington Post”.

“Imali smo pacijente s puknutim bubnjičima ili istegnutim mišićima, a bilo je slučajeva je puknutim rebrima”, rekao je Michael Benninger za magazin “Time 2015”.

Izvor: receptizasve.com

You may also like...