LJEKOVITO SUVO VOĆE: Ovo voće ima više gvožđa nego džigerica!


Sušeno voće dugo čuva hranljivu vrednost a zahvaljujući šećerima spada u energetski bogatu hranu. Njegove kalorije nisu “prazne”, jer sušeno grožđe, šljive i druge voćke imaju i lekovita svojstva.
Najstariji način ostavljanja voća za zimu je sušenje. Rana jesen je pravo vreme da razmišljamo o tome, dok ga još ima u svežem obliku. Sušeno voće dugo čuva hranljivu vrednost a zahvaljujući šećerima spada u energetski bogatu hranu.

– Činija sa suvim voćem bi uvek trebalo da bude na stolu, kao odlična zamena za grickalice i slatkiše. Sušenjem, u voću dolazi do višestruke koncentracije hranljivih materija, osim vitamina C. Pogotovo je dobar izbor pri stresnim situacijama, jer je bogato magnezijumom, koji smiruje, vitaminima B kompleksa koji nam hrane nervni sistem, i gvožđem koje nam daje vitalnost – objašnjava naša sagovornica dr Aleksandra Tošić, lekarka.

Osim što je vrlo ukusno, suvo voće je i veoma zdravo pa predstavlja odličan izvor vitamina i hranljivih materija, posebno u trenucima kada nemate mnogo vremena. Osim toga, kako piše časopis Dejli mejl, zavisno od vašeg zdravstvenog stanja, izborom prave vrste sušenog voća možete učiniti veliku uslugu svom telu.

Pogledajte galeriju fotografija i saznajte koje su lekovite vrednosti suvog voća i kako da sami osušite voće.

Osećaj iscrpljenosti podstiče želju za slatkišima. Urme su izvrsna alternativa slatkišima jer imaju nizak glikemijski indeks, što znači da svoj šećer otpuštaju polako pa duže vreme zadržavaju nivo energije, bez obzira na svoj intenzivno sladak ukus. Urme jedite sa proteinima (npr. šakom oraha), kako biste duže ostali siti.

Šest suvih šljiva, što je otprilike 50 grama, raspoređenih u dve dnevne porcije, bolje i lakše ublažavaju zatvor nego laksativi. Suve šljive su bogate biljnim vlaknima, visokim procentom šećera – a sa samo malim tragovima masti. Imaju više gvožđa nego džigerica i četiri puta više kalijuma od pomorandže.

POGLEDAJTE  Napravite domaći lek od čuvarkuće: pomaže kod ginekoloških oboljenja (RECEPT)

Ako ste skloni upalama bešike, redovno pojedite dozu suvih brusnica. Naime, čak 20 posto žena ima problema sa upalom bešike i infekcijama mokraćnih puteva.

Suve kajsije sadrže i do tri puta više kalijuma nego banane a so tek u tragovima. Zato su suve kajsije odlične za održavanje normalnog krvnog pritiska jer kalijum ima i svojstvo diuretika. Kajsije se takođe proporučuju i osobama koje su prestale da puše, jer betakarotin u njima ublažava dejstvo štetnih sastojaka cigareta.

Četiri suve smokve na dan čine čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koje štiti od anemije. Najbolji efekat postiže se ako smokve jedete pijući uz njih sok pomorandže. Naime, vitamin C poboljšava resorpciju gvožđa. Pored gvožđa, suva smokva je prepuna minerala: kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, kao i biljnih vlakana. Na dvorovima careva i kraljeva Rima, Egipta i Izraela, naročit značaj pridavan je smokvama za obnavljenje vitalnosti celokupnog organizma.

Antioksidans antocijanin koji se nalazi u trešnjama može biti koristan za niz upalnih procesa u telu, uključujući i artritis, giht, kao i upalu mišića nakon vežbanja. Istraživanja su pokazala da suve trešnje smanjuju upalu za 50 posto, a preporučena dnevna doza procenjuje se na pola šolje suvih trešanja dva puta dnevno.

Suvo grožđe je jedan od najbogatijih izvora bora, minerala koji dokazano smanjuje gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi. U jogurt bogat kalcijumom stavite šaku suvog grožđa i dodajte malo oraha.

Kako se suši voće Sušene jabuke i kruške. Zdrave plodove jabuka i krušaka oljuštite od kožice, prepolovite, očistite od semena, a zatim sušite u rerni na 50 stepeni oko 2 sata. Potom voće nanižite na kanap i okačite na promajno i prohladno mesto (može da stoji na terasi, ali nikako ne bi trebalo da bude izloženo jakim sunčevim zracima).

POGLEDAJTE  Zimski smoothie od cimeta, datulja i bademova mlijeka - napitak koji će vas oduševiti

Voće prekrijte gazom da ga zaštitite od insekata. Višnje i trešnje. Zdravim plodovima otkinite peteljke, pa ih raširite na čist stolnjak, prekrijte ih gazom i ostavite na promajnom mestu da se suše. Važno je da voće često prevrćete, da bi se ravnomerno osušilo. Suve šljive. Krupne i zdrave šljive operite i dobro obrišite čistom krpom, pokidajte im peteljke, poslažite u tepsiju obloženu čistim belim papirom i stavite u mlaku rernu (oko 50 stepeni) 2 sata da se prosuše.

Šljive iznesite na sunce, pa ih posle 3 dana vratite ponovo u rernu na 50 stepeni oko 2 sata, pa ponovo na sunce. Ovo uradite još jedanput. Posle trećeg puta sušenja šljiva u rerni, šljive nanižite na konopac, prekrijte gazom i ostavite na promaji još 2-3 dana. Kajsije i breskve. Kajsije i breskve operite, dobro obrišite i prepolovite, pa izvadite koštice, a zatim sušite u rerni na 50 stepeni oko 2 sata.

Voće nanižite na kanap, okačite na prohladno mesto i prekrijte gazom. Kad se kožica smežura i voće potpuno osuši spremno je za čuvanje. Sušenje grožđa. Zrele i lepe grozdove odsecite i zajedno sa peteljkom ispletite u venčiće. Držite na promajnom mestu da se postupno suši, ali ne sasvim, kako bi se zadržao sok

Izvor:.lepaisrecna.rs

About the author