Tajne cvjećara u njegi kućnih ciklama.

Ako je potrebno pravilno negovali, ciklama će vas oduševiti svojim raskošnim lepotama

Želite li kod kuće imati  zdravu i rascvetalu čiklumu trebate joj pružiti  mjesto koje se nalazi u polusencima, dobro dokazano (bez promaje) daleko od izvora toplote.

 

Pravilno gajenje ciklame

 

Ciklama se sadi u mešoviti kompost sa dodatnim korenjama. Zahteva rastresit kompost koji nije zadržao preveliku vlagu. Ciklama ne podnosi velike količine vode. 

 

Tokom cvetanja ciklamu trebate zalivati ​​obilno ali nikako da ne smete da dozvolite da  “pliva” u vodi . Ne smejte da dozvolite da zemlja oko ciklame osuši .. Vodu nikad ne sipajte na vrh gomolja i ne dozvolite da se voda zdrži između listova ciklame ili na pupoljcima. Najbolje je da se voda sipa dalje od ciklame ili u tacnu ispod saksije.

 

Pošto ciklama obožava vlažni vazduh, povremeno raspršivačem osvježite vazduh vodom. Tokom dana, temperatura mora biti od 13 do 16 stepeni Celzijusa, a  temperatura u hibernaciji može se stvoriti od 10 do 18 stepeni Celzijusa.

 

Kada presađujete ciklamu potrudite se da potpuno zamenite zemlju oko nje. Neka se kompost sastoji od 1 dela lista, 1 dela zemlje, 1 dela humusa, 1 dela peska.

 

Ako je boravi ciklama trebala biti veličina od  12 do 14 centimetara u prečniku.

 

Ako dođete do gomolja ciklame vodite računa o njegovoj težini. Mora biti pun i težak smežuran. Ako oko njega ima osušenih listova ili trulih, uklonite ih pažljivo rukama, nikako makazama.

 

foto: Shutterstock

 

Đubrenje

 

Tijekom cvetanja potrebno je da  ciklamu  nahranite  veštačkim đubrivom  i jednom u dvije nedelje.

 

Ako cikla oboli i počne da propada zna da da joj smeta ili visoka temperatura ili preterano zalivanje.

 

POGLEDAJTE  KAKO DA SE OSLOBODITE NEPRIJATNOG ZADAHA?!

Pazite na ovu lepotu – vratite se  savršenom pogledu na raskošne cvetove !

 

Autor: V. Milenković /  Stil.kurir.rs

You may also like...