Najteže se otkriva rak bubrega: Ovo su skriveni simptomi!

Svi smo čuli za češće vrste raka, kao što je rak mozga, pluća ili dojke, ali postoje i znatno ređe vrste kao što je rak bubrega


Određene simptome teških bolesti spremni smo da ignorišemo sve dok ne postane prekasno za lečenje.

Mnogi ljudi jednostavno ne brinu o opasnostima raka sve dok ne čuju tu strašnu dijagnozu. Ova opaka bolest može se razviti zbog najneobičnijih razloga kao što su silikoni u grudima ili prečesto letenje avionom. Ponekad bolest prate i neobični simptomi kao što je bio slučaj s Šarlot Vitman. Ona je mislila da osip na prsima uzrokuje previše agresivan deterdžent za veš, ali se ispostavilo da je reč o agresivnom raku dojke.

Svi smo čuli za češće vrste raka, kao što je rak mozga, pluća ili dojke, ali postoje i znatno ređe vrste kao što je rak bubrega. Ovakvu vrstu teške bolesti jako je teško otkriti u ranim fazama zato što praktički nema neke značajne simptome koji bi uzbunili obolelu osobu.

 

Ljubica nikad ne plače: Ima 58 godina i ovako je pobedila sudbinu!

U kasnijim fazama rak bubrega mogu pratiti:

krv u mokraći

stalna bol u bokovima ili leđima

gubitak apetita

gubitak kilograma

teški umor

iznenadne promene temperature tela

Glavni uzrok raka su genetske mutacije ćelija, a mogu biti naslijeđene ili uzrokovane okolinskim faktorima kao što su nivo kancerogene tvari, posebno je tu reč o raznim elementima duvanskog dima. Pušenje, uključujući čak i pasivno, povećavaju rizik od raka bubrega zato što oni filtriraju krv često zasićenu štetnim tvarima koje su u organizam ušle kroz pluća.

Stariji ljudi, ali i gojazni, oboleli od hipertenzije, limfoma ili s zavisnosti od tableta protiv bolova spadaju među grupu s povećanim rizikom od raka bubrega.

Osim jasnih simptoma bolesti, postoje i skriveni koje smo skloni da ignorišemo:

povećan krvni pritisak

anemija

bolovi s leve ili desne strane abdomena

otekli zglobovi

kod muškaraca može biti i reči o nateklim venama oko desnog testisa.

Na širenje raka po drugim organima može ukazivati i otežano disanje, osećaj boli u kostima i iskašljavanje krvi.

 

Ovakve vrste raka teško je dijagnostifikovati na sistematskom ponajviše zbog položaja bubrega u telu. Međutim, važno je napomenuti da je izlečenje moguće. Obično uključuje hirurško odstranjivanje tkiva i naknadne terapije. Stopa preživljavanja ovakve bolesti je relativno visoka, čak i kod starijih pacijenata.

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovih 5 simptoma ukazuju na rak grlića materice: Reagujte na vreme i spasite sebi život!

ak grlića materice je drugi najčešći tumor koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima ga se može sprečiti.

Jo’s Cervical Cancer Trust, britanska organizacija koja radi na prevenciji raka grlića maternice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnubolest.

Krvarenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića maternice je neuobičajeno krvarenje – tokom ili nakon seksa, između menstruacije ili nakon što ste već ušli u menopauzu.

Događa se kad ćelije raka počnu da rastu na tkivu grlića. Naročito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka.

Neobičan vaginalni iscedak

Svaka žena ima drugačiji iscedak, stoga je bitno da primetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promeni, hitno se javite svom ginekologu.

Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscetka.

Neprijatnost ili bol tokom seksa

Bol za vreme seksa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom seksualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

Bol u donjem delu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem delu leđa, posetite ginekologa.

Neplanirani gubitak kilograma

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše telo ne funkcioniše kako bi trebalo.

Primetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme obavezno se javite vašem lekaru što pre.

Uznapreduje li bolest, možda ćete primetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krv u urinu, krvarenje iz anusa, dijareja, začepljenost ili oticanje nogu.

Ako ste primetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se lekaru što prije, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Također je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izrazito važno da se redovito testirate.

Izvor:stil.kurir.rs

You may also like...