Badem i njegova ljekovitost

Uglavnom je poznato da je badem najhranjiviji od svih drugih orasastih plodova. Isto tako, poznato je da on spada u previse masne namirnice. Medjutim, manje je poznato da badem uprkos tome, ipak spada u zdravu hranu. I ne samo to, vec i da doprinosi smanjenju nivoa holesterola u krvi. Tajna se krije u 90% masnoca u bademima koje se svrstavaju u nezasicene.

Naucnim ispitivanjima je utvrdjeno da 100 grama badema dnevno moze umanjiti nivo holesterola u krvi za 14%. Osim toga, konzumacija badema cini da se osecamo zadovoljniji tokom dana i manje gladni u vecernjim satima.

Pored pomenutih i korisnih nezasicenih biljnih masti bademi u sebi sadrze visok nivo proteina, zatim vitamin E, vlakna, kalcijum, kalijium, magnezijum, mangan, bakar, cink, selen, niacin, riboflavin, folnu kiselinu i druge vredne biljne materije sa antioksidantnim dejstvom.

Rezultat slika za badem

Dakle, badem je zaista veoma lekovita namirnica. U nastavku teksta nabrojacemo kakve nam zdravstene koristi pruza.

Regulise nivo holesterola u krvi: Redovna upotreba badema u ishrani smanjuje nivo loseg holesterola a podize nivo dobrog holesterola u krvi.

Hrani mozak: Badem je veoma korisna hrana za mozak. Pomaze u razvoju mozdanih celija, podize nivo intelekta sto je svakako veoma vazno za sva starosna doba a narocito za decu u razvoju. Zato je dobro davati deci po 2-3 badema u jutarnjim satima. Mogu se prethodno i potopiti u vodu da bi omeksali i da bi im se lakse uklonila ljuska koja kod neke dece moze izazvati alergijsku reakciju.

Povoljno utice na srce: Prisustvo magnezijuma u bademima umanjuje mogucnost nastanka srcanog udara. Mineral kalijum povoljno utice na regulaciju srcanog ritma. Folna kiselina pomaze da se smanji nivo masnih naslaga u arterijama, sto je bitno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Regulise krvni pritisak: Kalijum takodje, povoljno utice na regulaciju krvnog pritiska.

Sprecava nastanak dijabetesa tipa 2: Svakodnevna konzumacija badema utice na smanjenje porasta secera u krvi nakon obroka jer podstice osetljivost organizma na insulin (hormon koji regulise nivo glukoze u organizmu). Iz istog razloga, upotreba badema kod osoba koje vec boluju od dijabetesa moze u odredjenoj meri smanjiti potrebe za vestackim insulinom.

Neguje kozu: Vitamin E deluje kao antioksidans pa usporava proces starenja koze. Pored toga, badem sadrzi materije koje cine da koza bude meksa, neznija i da ima lepsi ten.

Rezultat slika za badem

Koristan za mrsavljenje: Konzumiranje i male kolicine badema brzo razvija osecaj sitosti, uspesno zadovoljava apetit, pa je logicno da umanjuje zelju za prejedanjem. Zbog toga se ovi orasasti plodovi preporucuju osobama koje su na dijeti i zele da smrsaju.

Podize nivo energije: Zahvaljujuci manganu, bakru i riboflavinu bademi podsticu proizvodnju energije u oganizmu.

Na kraju, nekoliko reci o bademovom ulju. Bademovo ulje je bogato vitaminom E. Ovaj vitamin je poznat kao hrana za kozu. On pruza zastitiu od ultraljubicastih zraka a bademovo ulje se posebno preporucuje za negu suve koze.

Zatim, korisno je za negu i oporavak ostecene kose. Kosi daje sjaj a deluje i protiv peruti. Redovno masiranje glave bademovim uljem moze spreciti opadanje kose. Ublazava bolove kod upale misica i zglobova pa se cesto upotrebljava za masazu. Bademovo ulje je veoma prijatnog mirisa i ima umirujuce dejstvo pa je korisno za otklanjanje stresa.

Kao i ceo badem i bademovo ulje utice na smanjenje loseg holesterola u krvi i podizanje nivoa dobrog holesterola pa je dobro koristiti ga u ishrani.

Izvor:priroda-leci-sve.com

You may also like...