MAJČINA DUŠICA, NENADMAŠAN LIJEK ZA SVE: JEDINA BILJKA U KOJOJ NEMA NIČEGA ŠTO NE VALJA!

 

Majčina dušica je jedna od najčešće korištenih ljekovitih biljaka: upotrebljava se “skoro za sve” – od liječenja prehlade, do “ubijanja” raznih mikroba.

Poštovanje u narodu i široku primjenu u narodnoj medicini, majčinoj dušici je svojski zaslužila.

Ova biljka nema nijedan štetan, toksičan sastojak se može piti bez vremenskog ograničenja iu neograničenim količinama. Poznata je i po nazivima popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica.

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma, a često i na malim livadskim mravinjacima. Samo dvije žličice majčine dušice zadovoljavaju čak 20 posto organiziranih potreba za željezom, odličan je izvor i mangana, koji poboljšava funkcioniranje mozga, održavajući zdravlje kože i kože, te potporu formiranju hrskavice.

Potrebno joj je mnogo topline i sunca, zbog čega se dobro drži na površini, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo gornje linije. Bere se preko cijelog leta, po mirnom, toplom i sunčanom vremenu – od 10 sati prijepodne do popodnevnih sati, jer je u vrijeme najmirisnija.

Ne čupa se, već se cijela biljka siječe odgovarajućim škarama. Suši se u tankom sloju, na toplom mjestu i na propuhu, zaklonjena od sunca i prašine. Povremeno je lagano prevrtati, da se što ravnomjernije osuši.

Čaj od majčine dušice ima antiseptično djelovanje, učinkovit je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju.

Zato se s uspjehom primjenjuje protiv kašlja kod djece. Pošto je vrlo ukusan i lijepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspješno djeluje i protiv crijevnih parazita, osobito dječjih glista.

Čajna mješavina

U jednakim dijelovima pomiješana s bokvicom, majčina dušica dokazuje lijek protiv oboljenja dišnih puteva – posebno protiv prekomjerne sluzi u bronhijima i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja.

Čaj od mješavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Konzumira se svjež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba se piti svakih sat vremena.

Jastuk kao

oblog Majčina dušica, kamilica i hajdučka trava – ubrane na suncu i osušene, koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao oblog kod različitih bolova (u stomaku, zglobovima…).

Za isporuku usta

Ako je vaša dijeta malo veća, znajte, ovaj rastvor će se koristiti za dezinfekciju usne šupljine, a također ublažava upalu grla, jača zubno meso i osvježava dah. Osim toga, pomaže u čišćenju kože.

Priprema: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tijekom noći. Ujutro procijediti i grgljati, ili ispirati bolna mjesta tijekom dana. Isti postupak može voditi i odrasli.

Kupka

U kadu je toplom vodom sipati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dijete bude u kupki oko pola sata prije spavanja. Mnogim mališanima su ovakve kupke vratile zdrav san. Pokušajte!

Priprema čaja od majčine dušice

Važno je zapamtiti dva pravila – nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenoj posudi oni ispare pa čak čaj nema ljekovita svojstva, zato ga kuhajte poklopljenog.

Također ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuhali dobar čaj, žličicu majčine dušice prelijte s dva decilitra kipuće vode, poklopite, i nakon pola sata procijedite. Zasladite medom i dajte djetetu da pije tri do četiri šalice čaja na dan. Bit će dobro i za vas ako mu se pridružite!

 

Izvor: receptizasve.com

You may also like...