ZAŠTO JE KLEMATIS OMILJENI CVET BAŠTOVANA: sve o sadnji i negovanju čarobnog klematisa (FOTO GALERIJA)

Kao da su raznobojne zvijezde osvojile baštu – tako klematis oduševljava baštovane svakog leta, a evo kako se neguje!

Ako se letite užitkom pahulja i zvijezde, zasadite čaroban cvet klematisa u bašti i na vam će ispuniti sve želje, piše Lepa & srećna.

Klematis se sadi od marta do maja ili jesen, potrebno mu je sunčano stanište, zaštićeno od vetra i sa zemljištem bogatim hranljivim materijalama. Kao potporu za penjanje mogu da posluže drveni ili žičani špalir, a možete i posaditi kao nisku cvetnicu ili da napravite neki zanimljiv aranžman od većeg kamenja u podnožju novog klematisa.

Klematis treba redovno zalivati, a kada listovi počnu da blede zna da je biljke potrebno više vode. Ova biljka mora pravilno da se oreže. Treba voditi račun io. Prilikom izbora sorte važno je imati umu i kakvo stanište namenjujete dotičnom klematisu. Preporučujemo malo dublju sadnju (2 do 5 cm).

Klematis je omiljen kod baštovane zbog zanimljivog oblika, raznih boja i vrsta, ali i zbog predivnog mirisa koji se širi baštom celog leta.

Naročito su popularne sorte šumskog klematisa s velikim listama (Clematis heracleifolia i Clematis tubulosa). Postoje i klematisi koji imaju intenzivan miris vanile (na primjeru klematis terniflora “Robusta”, klematis triternata “Rubromarginata”, klematis montana “Alexander” i “Pink Perfection”). Miris klematisa tangutica “Park Lambton” podseća na kokosov orah.

Kako se razmnožava klematis

Kako se razmnožava klematis

Klematis se smatra “aristokratom” medju puzavicama – bogatstvom vrste i nijansi omogućuje fantastične efekte u svakoj bašti. Neće biti već upoznato s većim brojem glasova, dok druge mogu biti naručene i čitane u nekoliko metara.
Klematis možete da razmnožite rezinama ili grebenicama. Najesen ili u kasno leto uzime reznice sa zdravih, dobro razvijenih biljaka, veličine 10-15 cm. Izbojci prema vrhu biljke jesu najkvalitetniji. Rez napravite ispod najnižeg lista. S donje polovine reznice uklonite sve listove. Pripremljene reznice umočite u prah za ožiljavanje. Kao supstrat koristite mešavinu treseta i peska ili gotov supstrat za ukorenjivanje.

Razmnožavanje grebenicama vrlo je jednostavno, pogotovu za onoga ko ima posadjen klematis u bašti. U proleće treba uz biljku da iskopate jarak dubine desetak centimetara. Na dno jarka, ako je zemlja u lošoj kvaliteti, dodajte sloj komposta.

U jarak polozite izbojak koji će žičanim kukama pričvrstiti uz tlo. Nakon toga jarak zatrpajte. Uz redovno zalivanje izbojak će se brzo zakoreniti. Da biste bili sasvim sigurni, pričekajte do sljedećeg proleća kada ćete odvojiti od izboj od matičnih biljki.

Izvor:lepaisrecna.rs

You may also like...