Obloge od kamilice i maslinovog ulja za lečenje bronhitisa

Uz terapiju lekovima, organizmu treba pomoći i snagom prirodnih sastojaka

Kamilica spada u najčešće korišćene lekovite trave, a naročito je značajno njeno dejstvo na jačanje odbrambenih snaga organizma.

Potrebno je:

  • kamilica u cvatu
  • maslinovo ulje

Priprema:

Zagrejati kamilicu na maslinovom ulju, umotati u platno i staviti na grudi. Treba držati što duže, čak i kad se ohladi.

Kamilicu možemo pripremiti kao dobar čaj koji se preporučuje ženama koje pate od bolnih menstruacija. U obliku čaja ili kupelji i masaže trbuha kamilica se preporučuje bolesnicima koji pate od želučanih smetnji, grčeva, proljeva, bolova u crijevima; koristi se i za ubrzano zarašćivanje rane te za sprječavanje gnojenja. Učinkovita je i protiv raznih bolova.  U obliku losiona ili obloga biljka uspješno liječi upalu očnih kapaka. Poznato je da žene u nordijskim zemljama, “sjevernjačke plavuše”, održavaju zlaćani sjaj svoje kose pomoću  kamilice.

Za čaj je dovoljno preliti kamilicu kipućom vodom, no ne smijemo ga piti dok je vruć, kao ni lipin čaj. Kamilica služi protiv svih bolesti i tegoba, za unutrašnju i vanjsku uporabu, od nje se priređuju čajevi, kupelji, oblozi, upotrebljava se za parenja i ispiranja.

I još…

Djeluje protiv bolova, upala, nesanice, nervoze, slabe probave, kožnih bolesti. U prvom je redu lijek za žene, osobito protiv grčeva svih vrsta. Najčešće upotrebljavamo tople obloge protiv bolova. Kamilica otklanja kamence, sprječava probadanje u udovima, ublažuje žuticu, tegobe u prsima, teškoće s menstruacijom, gliste.

Izvor:epaisrecna.rs

You may also like...