Orašasti plodovi smanjuju rizik od srčanih bolesti kod dijabetičara!

Orašasti plodovi su prepuni zdravih masnoća i nutrijenata, a naučnici smatraju da smanjuje rizik od razvoja nekih bolesti
Konzumiranje orašastih plodova može da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2, tvrde naučnici.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Circulation Research” upućuje na to da je kod dijabetičara koji su konzumirali najmanje 28 grama orašastih plodova pet ili više puta nedeljno evidentiran 11 posto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, 15 posto manji rizik od razvoja koronarnih bolesti. Zatim su uočili za 25 posto manji kardiovaskularni i 27 posto niži ukupni mortalitet.

Orašasti plodovi: Smanjuju rizik od raka, holesterol, odlični su za srce

Od ispitanika se očekivalo da odgovore na pitanja o navici konzumiranja kikirikija ili orašastih plodova u višegodišnjem periodu. Odgovori su ažurirani svake dve do četiri godine.

Takođe, studija je pokazala i to da su orašasti plodovi poput oraha, badema, brazilskih oraha, indijskih oraščića, pistaća, pekan oraha i lešnika, bili korisniji u kardiovaskularnoj prevenciji od kikirikija.

Ako SVAKOG DANA pojedete po 20 badema, vašem telu desiće se OVE 3 STVARI
Do sada ste sigurno čuli da je svakodnevno konzumiranje orašastih plodova najbolji način da podignete unos zdravih masti. Uz to, orašasti plodovi puni su i proteina pa pomažu i u izgradnji mišića. A znate li šta se dešava kada pojedete, recimo, 20 badema dnevno?

Da li jedete bademe svakodnevno?

Da li jedete bademe svakodnevno?

DA LI JEDETE BADEME SVAKODNEVNO? FOTO: PROFIMEDIA
Prvo, zašto baš 20? Bademi i generalno orašasti plodovi jesu zdravi, ali i vrlo kalorični pa je lako preterati sa njima. U 20 badema naći ćete oko 163 kalorije, što je prihvatljivo za jednu užinu. Uz to, tu ćete naći i 12 grama uglavnom nezasićenih masti, 3 grama vlakana i manje od grama šećera. A evo šta se sve dešava organizmu kada jedete 20 badema dnevno.

POBOLJŠAVATE VARENJE

Ova količina badema na dnevnom nivou poboljšava crevnu mikrofloru i povećava broj dobrih bakterija, dok smanjuje one loše. Loše bakterije, kao što znamo, povezane su sa nizom problema poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, mentalnih problema, astme, problema sa kožom i mnogim drugim stvarima.

DUŽE ĆETE BITI SITI

Proteini, masti i vlakna iz badema će vam održati sitost između obroka. Samo se trudite da ih duže žvaćete, umesto da ih odmah progutate.

KOSTI ĆE VAM BITI JAČE

20 badema dnevno ispunjava oko 20 odsto vaše dnevne potrebe za magnezijumom i fosforom, koji su ključni za gustinu kostiju.

Tako da, ako volite bademe, samo napred. Ipak, povedite računa da ta brojka ne pređe 20 komada.

Izvor:stil.kurir.rs

You may also like...