Kikiriki: Izvor energije bogat vitaminima

Kikiriki je, objašnjavaju stručnjaci, odličan izvor energije i sadrži mnoštvo vitamina i minerala, uz dodatak proteina. Pogledajte šta se sve nalazi u kikirikiju i kakva dejstva on ima i odlučite sami koliko ćete ga često i u kojoj meri dodavati svom jelovniku.

IZVOR PROTEINA

Kikiriki sadrži sedam grama proteina u količini jedne šake. Tim brojkama se ne može pohvaliti veliki broj namirnica, tako da kikiriki može biti idealna grickalica ukoliko želite da pojačate unos proteina.

NIACIN

Ova namirnica sadrži važan kompleks vitamina B – niacina. Oko 200 grama kikirikija obezbeđuje 15 procenata dnevnih potreba za niacinom, vitaminom važnim za proizvodnju energije.

Suplementi: Ovo su glavni sastojci whey proteina!

OSEĆAJ ZADOVOLJSTVA

Protein i vlakna u kikirikiju pomažu da se otarasite osećaja gladi. Korisno, zar ne?

ODBRANA ĆELIJA

Antioksidant vitamin E se nalazi u ovoj grickalici, a on je poznat po tome što štiti ćelije od slobodnih radikala koji mogu uništiti ćelijsku strukturu.

VLAKNA

Kikiriki je prepun zdravih vlakana i u oko 200 grama se nalazi 10 procenata dnevnih vrednosti.

NEMA PRAZNIH KALORIJA

Uz sedam grama proteina, kikiriki sadrži i još šest osnovnih hranljivih sastojaka. Uz to, može biti snažan i kaloričan obrok. Ne samo da će vam pružiti bogat ukus, već će vam dati dovoljno vitamina C,A i E, magnezijuma i tiamina.

ZDRAVLjE KOSTIJU

Nedavno sprovedene studije su otkrile da manje od polovina Amerikanaca unose propisane dnevne unose magnezijuma, koji je važan za zdravlje kostiju.

VIŠE MANGANA

U kikirikiju se nalazi dosta mangana, koji omogućuje telu da sagori kalorije. Deluje kao koenzim i pomaže metaboličkoj aktivnosti ljudskog organizma.

Svi smo upoznati s primamljivim i hrskavim ukusom prženog kikirikija. Ukoliko vas ništa od navedenog nije podstaklo da slobodno uživate u njemu, setite se samo njegovog neodoljivog ukusa.

Izvor:menshealth.rs

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *