OVO VOĆE POMAŽE U LIJEČENJU BROJNIH TEGOBA


Japanska jabuka ili kaki voće dolazi iz dalekih krajeva Azije, i to iz Mandžurija u Kini te Japana otkud se širi po cijelom svijetu kao istočna zlatna jabuka, pa je došla i do naše Hercegovine.

Još u 14. stoljeću u Europu Marko Polo donosi kaki voće od kada se proširilo, pa je danas kaki jabuka jako dobro poznata u našem hercegovačkom podneblju. Zanimljiva činjenica u vezi kaki voća je ta da su sjemenke ove voćke preživjele razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju.

Ako stručno želimo opisati kaki jabuku onda kažemo da je kaki listopadno drvo koje može narasti u visinu i do 12 metara, sa razgranatom piramidalnom krošnjom i ovalnim kožnatim zelenim listovima. Cvjetovi kaki jabuke su muški sa zelenim cvjetnim čaškama i ženski, koji su krem boje, kao i dvospolni, sve ovisno o kojoj je točno sorti riječ. Kaki voćka cvjeta u svibnju i lipnju. Plodovi ove voćke su bez sjemenki, ako su nastali bez oprašivanja, a plod sa sjemenkama je nastao oprašivanjem ženskog cvijeta. Plod je jako upečatljiv narančasto žute do žutocrvene boje i po obliku jako sliči jabuci. Stabala kaki jabuke ima oko 20000 vrsta.

Plod ima aromatičan miris i sladak okus koji podsjeća na marelicu. Danas se uzgaja i sadi kao kultivirana voćna i ukrasna vrsta oko okućnica i u voćnjacima.

Za sušenje ploda kaki jabuke koristimo mlade izdanke, list i plod. Svi dijelovi se suše brzo na toplom prozračnom mjestu ili u sušionici. Mladi pupoljci se uberu prije nego prolistaju. List biljke se ubere u proljeće, a plod u jesen, nakon prvog jačeg mraza. Plodove kaki jabuke možemo omekšati tako da ih zamrznemo te preko noći ostavimo da se odmrznu. U slučaju da uberete nedozrele plodove, možete ih pohraniti u kartonsku ambalažu gdje će za 7 dana biti potpuno zreli.

Kaki jabuka ima i svoja ljekovita svojstva, točnije list kakija se koristi kao dobar adstrigent. To je svojstvo stezanja tkiva. Kroz povijest se kaki jabuka koristila u ljekovite svrhe, a danas su novija istraživanja potvrdila korisnost spojeva koji se nalaze u biljci. Novijim ispitivanjima je potvrđeno ljekovito djelovanje kakija uz saznanja o njegovom djelovanju u pokusima na životinjama kao antimutagenik i metabolik. To znači da kaki djeluje na metabolizam masnoća, odnosno kolesterol i trigliceride u tijelu. Također, kaki ima dokazana antitumorska djelovanja u organizmu čovjeka. Dobar i cijenjen prirodni, ljekoviti proizvod od kakija je dakako i rakija koja ima poseban aromatičan okus. Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mjesecima, veće nutritivne vrijednosti. Sjemenke kakija su dobre kao zamjena za kavu ako ih se prži i samelje u prah. Kora ploda ove jabuke može se sušiti te mljeti u prah i koristiti kao sladilo. Pupoljak kaki biljke je dobar adstrigent i stiptik. Plod u zrelom stanju generalno ima ljekovita svojstva kao što su antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svježi plod u potpuno zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemoroida i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ, a ako plod kakija kuha tada je dobar antidijaroik. Suhi plod koji usitnimo u prašak i pomiješamo s medom ili stavimo u čaj dobar je antitusik. Svježi sok ili sok iz ploda kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje visokog krvnog tlaka. Od suhih čaški ploda kakija može se pripremiti čaj koji je dobar za zaustavljanje štucanja.

Ljekovito djelovanje Kaki voćke

Plod kaki voća ima veliku nutritivnu vrijednost te dobra ljekovita svojstva. Preporučuje se kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik.

Svježi plod ili sok kaki voća uzimamo za liječenje bolesti crijeva poput kronične konstipacije, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naročito za vrijeme putovanja ili promjene klime. Također je dobar i za bolesti želuca kao što su prehlađen želudac, gastroenteritis i loša probava. Kaki voće je dobro i za liječenje hemeroida jer ovaj plod, kada se jede sprječava tvrdu stolicu te djeluje povoljno na pražnjenje crijeva. Kaki voće možete jesti i u slučaju bolesne jetre i žuči, a posebno se preporučuje u slučaju masne jetre, slabog rada jetre te slabog izlučivanja žuči. Ukoliko imate problema sa proljevom, možete skuhati plod kaki voća i jesti ga poput kompota, kao na primjer kompota od dunje. Osušeni zreo plod kaki jabuke je dobar prirodni lijek za liječenje komplikacija s bronhima i to posebno kod suhog kašlja. Još su tu mnoge ljekovite primjene kaki voća poput liječenja visokog krvnog tlaka, kada uzimamo svježe istisnuti sok kakija, ili jačanje imuniteta jednostavnim jedenjem ovog ukusnog ploda.

Kaki se može koristiti i na način da se oguli i ostavi da odstoji na suncu i preko noći. Tada će plod poprimiti izvana bijelu boju i kao takav se koristi za liječenje raznih parazita u crijevima, za zaustavljanje krvarenja, za liječenje kašlja i za liječenje visoke temperature ili navale vrućine koje žene osjećaju u menopauzi.

(hayat.ba)

You may also like...