Marakuja egzotično voće i njegova ljekovitost

 

Marakuja Marakuja je tropsko voće. Većina ljudi misli da nikada nisu probali ovo voće. Ali su u zabludi. Sigurno ste je probali, jer većina sokova koje pijete, na primjer mix tropsko voće, gdje se nalazi ananas, mango, ima i marakuje. Marakuja se dodaje u sok da pojača aromu. Kada se pogledi vrlo nam je čudno voće, ali kada je probamo, tada smo svjesni da je ovo voće mnogo ukusno i zdravo.

Opis

biljka Marakuja se razvija iz cvijeta. Plod može biti žuta ili ljubičaste boje. Plod je okrugao, sa dosta sjemenki. Neke vrste maraka mogu naručiti veličinu slike. Plod ima lijep ukus, sočan je.

Ljekovita svojstva

Marakuja je veoma ljekovita tropska voćka. Koja se teško može naći u svježem stanju na našem podneblju, ali je zato prisutna u konzerviranom stanju. Zbog svojih ljekovitih svojstava prisutna je i u kozmetici. Pa se tako mogu naći kreme na bazi marakuje, jer je veoma zdrava za kožu.Bogata je vitaminom C, vitaminom K, vitaminom B6. Pomaže kod raznih infekcija, smanjuje napetost, depresiju, nesanicu.

Recepti

Marakuja je voće koje se odlično slaže u voćne salate, kupove, odlično ide uz sladoled od vanilije, može se napraviti slatko od marakuje, pa to slatko koristiti uz kolače. Možemo je kupiti svježu ili u voćnom mix konzerviranu. Na bilo koji način da je kupimo bitno je da isprobamo sve kombinacije i bit ćete zdravi i sretni.

Za marakuju (Passiflora edulis) Amerikanci i Britanci kažu da je voće strasti. Na latinskom je “gospodinova krunica”, u Kolumbiji golupa, dok je u Indoneziji markisa… Svaka zemlja u kojoj se gaji dala joj je sopstveno ime. Ovo voće osvježavajućeg ukusa i posebne arome, najčešće se koristi za pripremu sokova i poslastica. Savršeno upotpunjava osvježavajuće voćne salate i sladoled.

Upućeni tvrde da je izvanredan afrodizijak, ali pomaže i kod nesanice, nervoze i stresa. Izuzetnu ljekovitost marakuje isticali su još južnoamerički Indijanci, a danas je najviše zastupljena u brazilskoj narodnoj medicini.

Marakuja, inače, potiče iz Južne Amerike, a danas se gaji više od 400 vrsta u svim djelovima planete gdje nema mraza. Veličinom podsjeća na kivi, ima okrugao ili jajolik oblik i zlatnožutu, zelenu, crvenu ili ljubičastu koru. Najpopularnije su zlatna i tamnoljubičasta sorta. Dok prva ima glatku i sjajnu koru i može da naraste do veličine grejpfruta, druga je mekana i smežurana, manja od limuna, ali je slađa i ukusnija.

Prilikom jela, plod marakuje se obično presjeca na pola, a zreo sadržaj vadi kašičicom. Ovo egzotično sočno voće sadrži brojne sjemenke koje su takođe jestive. Bogato je vitaminom C koji uništava štetne slobodne radikale i usporava starenje. U zavidnim količinama sadrži i važne minerale poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Da bi plod bio slađi, trebalo bi da odstoji nekoliko dana kako bi se povećala koncetracija šećera. Posebno je ukusan u kombinaciji sa sokom od limuna i kiselom vodom. Redovno konzumiranje ovog voća stimuliše varenje.

Voće strasti posjeduje i antidepresivna svojstva, a francuski ljekari ga preporučuju osobama koje pate od postraumatskog stresnog poremećaja. Pomaže i kod anksioznosti, nervoze, povišenog pritiska.

Osušeni listovi marakuje koriste se za pripremu čaja koji vraća miran san i ima analgetsko dejstvo. Da bi se suzbila nervoza i otklonila nesanica, poželjno je da se pre spavanja popije šolja čaja spremljenog na uobičajeni način. Ukoliko je stanje drastičnije, ovaj blagotvorni napitak bi trebalo uzimati više puta tokom dana.
Zbog specifičnog sastava, ljekovitosti i mirisa, od marakuje se prave razni šamponi za jačanje kose, kao i kreme za njegu lica i tijela.

OKRIJEPLjUJUĆI SOK

Za spravljanje soka potrebno je: 5 do 6 zrelih marakuja i vode. Iz presječenog ploda kašičicom izvadite svijet sa sjemenkama, stavite u miješalicu, dodajte vodu i miksirajte sve dok sjemenke ne počnu da se odvajaju, ali vodite računa da ih ne obriše. Sadržaj zatim procijedite kroz gazu da bi se sjemenke zadržale. Ukoliko želite, dodajte još vode, šećera i soka od limuna.

Ovaj, iznimno ljekovit napitak posebno se preporučuje nervoznim osobama, kao i oni koji imaju zatvor, pojačanu kiselinu i povišen pritisak. Sok od marakuje stimuliše cirkulaciju i ima blagotvorno djelovanje u slučaju srčanih i kancerogenih oboljenja.

Uživajte!

Izvor: ljekovitobiljezasvebolesti.blogspot.com

 

You may also like...