Višak soli u ishrani dovodi do ovih 5 problema: Smanjite dnevni unos i sprečite ih na vreme!

 

 

Iako na taj način može doprinijeti boljem ukusu mnogih jela, dodavanje većih količina može zaista dosta naškoditi našem zdravlju!

Dnevni unos solidan koji preporučuje je od 1.500 do 2.400 miligrama. S obzirom na to da većina ljudi premašuje ovu količinu, kako bi učinili mnoge probleme:

Problemi sa bubrezima

Natrijum povećava rizik od stvaranja kamena u bubrezima. Veliki unos čvrste dovode zadržavaju vode jer telo žele rastvoriti taj natrijum. Naš organizam je stvorio da ukloni veće količine tekućih vremena koje će filtrirati krv u bubrezima i potom iz krvi ukloniti vodu.

Visok nivo natrijuma koristi se na tajnom procesu i mehurići uklanjaju manje vode, pa se tako može javiti povišen krvni pritisak. Ovo može dovesti do otkrivanja vremena bubrega što krv ide naviše da bi prilagodili ovu količinu soli, a ja iskoristili arterije koje idu do bubrega.

Hipertenzija

Slana hrana dovodi zadržava i srce mora da pumpa krv jače nego što bi trebalo. Ovo veće napetosti i pritiska unutrašnjih organa, mogu da se dovedu do srčanih tegoba, šloga, demencija, kardiovaskularnih bolesti i drugih problema.

Nadutost

Natrijum izaziva zadržavanje vode. Visok nivo natrijuma u organizmu vodi do zadržavanja vode u raznim delovima tela: to se stručno naziva edem. Može se javiti oticanje u stopalima, nogama i rukama. Zadržavanje vode se ne dešava preko noći, a često dovodi do hroničnog osećaja nadutosti.

Problemi sa kognicijom

Višak soli je jedna od stvari koje izazivaju kognitivna oštećenja. Studija objavljena 2011. godine potvrdila je da su oni koji konzumiraju previše soli i dugo vremena provode u sedećem položaju, podložni problemima tog tipa.

Takozvane “mentalne magle” su prvi znakovi upale, koja može biti izazvana viškom soli u organizmu. Onima koji u svojoj ishrani koriste puno soli i ne piju dovoljno vode, i dehidratacija se javlja kao jedan od faktora kognitivnih poteškoća.

POGLEDAJTE  Nutricionisti otkrili pravu istinu: Jaja hrane mozak i čuvaju zdravlje, ali ako ih ovako pripremate!

Osteoporoza

Ljudsko telo gubi kalcijum mokraćom. Što više solid jedete, više kalcijuma gubite iz organizacije. Nedovoljna količina kalcijuma, koristite za organizovanje uzimanja kalcijuma iz kostiju, što dovodi do osteoporoze.

 

Izvor: stil.kurir.rs

About the author