KAKO DA RAZLIKUJETE BEZOPASNI MLADEŽ I OPASNI MELANOM: doktor sa VMA vas uči kako da sami pregledate mladež (5 KORAKA PRE ODLASKA KOD SPECIJALISTE)

Najveći organ našeg tijela je koža. Ona ima površinu od 1,5 do 2 kvadratne metra i težine od 10 do 20 kilograma. Svaki centimetar kože ima oko dvadeset lojnih žlezda, sto znojnih žlezda, četiri metra nerava, jedan metar krvnih sudova, oko 5000 seznornih korpuskula i prosečno pet dlaka.

Mladeži (naevus-i) su doborćudne okrugle promene na koži tamnije prebojene od okolne kože. Nekada su u razini kože, pločice, nekad blago uzdignuti ili na peteljke, meke i glatke ili tvrde hrapave površine sa bojom od svijetlo kestenjaste do tamno braon. Sreću se u svim uzrastima, tako da nema osoba koje nakon tridesete godine života nemaju između 10 i 40 godina. Obično su prisutni na rođenju ili se pojavljuju u prvim godinama života kao što su pločaste svjetlosti do tamno kestenjaste formacije na koži lica, trupa i ekstremiteta, s tim da ni kosmatični dio glave nije pošteđen.

Mladeži su uvek bili poznati raspoznavanja, poput obeležja koja koža daje lični karakter. Neki su mladi i privlačni, sastavni dio šarme ili zavodljivosti. Kao na primer, šarmantni mladiž Sindi Kraford.

 

Korisno je znati

Mladeži su danas tema koja predstavlja predmet interesovanja skoro svake osobe. Razlozi za to su saznanje da je opasan melanom, najteži oblik raka kože, nekada vrlo slični bezopasnim mladima i prusustvo neopravdanog straha od svake izrasline na koži koja i malo podseća na mladež.

Upravo zbog toga dermatolozi i hirurški plastičari, u nekim zemljama i njihovim udruženjima, redovno podsjećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože.

Međutim, bezopasni mladež i opasni melanom nisu uopšte srodni. Boja im je često jedina zajednička karakteristika. Bezopasni mladeži su nakupnine melanina (ćelija tamnog pigmenta koje koži daju tamnu boju). Ćelije melanoma, pak, imaju izmenjen DNK i razmnožavaju se neprirodno u svakom delu kože. Te ćelije mogu da se razmnožavaju i na bezopasnim mladežima. Na sreću, razmnožavanje ćelija odvija se sporo. Pre nego što se melanom rašiti u dublje slojeve kože, potrebno je da prođe dosta vremena.

Naravno, nipošto ne znači da će svaki mladić imati da se pretvori u zloćudni tumor. Većina mladih je sasvim bezopasna. Naučnici smatraju da je jedan na 100.000 pretvara u melanom. Ako na telu imate mlade koji stalno povređuju (vesom, kaišom …), potrebno ga je operativno ukloniti. Međutim, prije odlaska kod liječnika mleka možete ispitati i jednostavnim samopregledom. To, naravno, nije pouzdan metod, ali ćete barem učiniti bolje upoznati svoje mlade, a zatim stručno mišljenje potražiti u specijalističkoj ambulanti.

Neke države (Austrija, Švedska …) imaju posebne nacionalne programe u kojima su uključeni besplatni pregledi i spremanje za samopreglede.

Jednostavno samopregled

Pregledajte mladeže, jedan po jedan, uz pomoć navedenih uputstava koja će vam olakšati da razdvojite opasne od bezopasnih mladeža. Samopregled obavite u pet koraka, a zatim se u zavisnosti od rezultata, obratite specijalisti.

1. Simetričnost mladeža

Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Najlakše ćete utvrditi da li je mladež simetričan ako razvučete kožu. Ako po sredini zamislite liniju koja deli mladež da dva jednaka dela i utvrdite da ti delovi nisu jednaki, potražite mišljenje specijaliste.

2. Ivice mladeža

Pažljivo analizirajte ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara specijaliste.

3. Boja mladeža

Boja mladeža je vrlo važna jer bezopasni imaju svetlokestenjastu boju ili boju bele kafe. Jako tamni mladeži, gotovo crni, razlog su za odlazak kod lekara specijaliste.

4. Veličina mladeža

Ako je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama.

5. Promene mladeža

Promene mladeža u smislu polja hiperpigmentacije i depigmentacije, zapaljenja, vlaženja, krvarenja nisu dobar prognostički znak i jedan su od velikih razloga za odlazak na specijalistički pregled.

Samopreglad ispred ogledala

Mladeže treba pregledati pažljivo i strpljivo jer je to jedini način da vam nijedan mladež ne promakne. Stanite ispred ogledala, pri ruci držite navedena uputstva i analizirajte svoje mladeže.

Počnite od lica i pregledajte kožu od čela pa sve do stopala. Raširite ruke, dlanovima okrenutim prema naprijed i pregledajte unutrašnju stranu ruke. Pregledajte najpre levu, a zatim desnu stranu vrata, kožu iza ušiju, ramenu, štruku, bok, leđu, zadnjicu, bedru. Poslužite se malim ogledalom i okrenite ga tako da svoj odraz vidite u velikom ogledalu. Sedite i pregledajte unutrašnji deo nogu i stopala. Provjerite kožu među prstima i oko noktiju. Pregledajte polni organ i na kraju kože poglavine.

Izvor: lepaisrecna.rs

You may also like...