TRI LEĆE (KOLAČ TRI MLEKA)

Apsolutni hit!


Probala, oduševila se i rešila da nađem recept! U međuvremenu, moja cool prija sa drugog sajta, Inocha, napravi kolač po svom receptu, i napiše mi da je recept meni i posvećen! Naravno, bila sam oduševljena, ali, uskoro sam bila u problemu, jer tada u našim prodavnicama nisam mogla da nađem kondenzovano mleko u konzervama… E, tada sam se i ja zaintačila, i malkice preradila recept, tako da bi mu sada više odgovarao naziv Due leće, ali, hajde da ne sitničarim…

Za koru:

– 5 većih jaja
– 170 gr šećera
– 1 vanil šećer
– 70 ml mleka
– 140 gr brašna
– 1/2 kesice praška za pecivo

Preliv:

– 8 dl hladnog mleka
– 5 dl slatke pavlake

Postupak:

Belanca ulupati u čvrst sneg, dodati šećer i još malo mutiti mikserom. Ostale sastojke dodavati postepeno, ali sada mešajući polako i nežno, okrećući smesu špatulom. Ispeći u dubljoj tepsiji, čije dno smo prekrili peki papirom, a dimenzija 24 x 30 cm, u kojoj će kolač i stajati.
Unutrašnje stranice tepsije ne podmazujem, da bi se kolač zalepio za ivice suda, i ostao ravnog i lepog oblika.
Ispečenu koru ohladiti, nožem je odvojiti od ivica posude, i prevrnuti na sto. Izbockati je viljuškom na više mesta, da bi bolje upila mlečni preliv.

Sad u tepsiju sipati polovinu količine preliva (jednostano, izmešati hladno mleko i tečnu slatku pavlaku), polako na mleko spustiti ispečenu koru, i na nju pažljivo sipati ostatak mlečnog preliva. Koru i odozgo malo izbockati viljuškom.
Dobro ohladiti u frižideru.

Pri serviranju, svaku kocku preliti karamelom. Karamel pravim sama, po ovom receptu, odličan je, mada se već gotov karamel može kupiti u svim većim marketima.

Preuzeto sa:ukuhinji.blogspot.com

 

You may also like...