Melem za disajne tegobe i ublažavanje kašlja: Dva recepta za domaći sirup od šargarepe

Sa hladnim danima dolaze i razne infekcije i upale, te je kašalj neizostavna pojava prilikom prehlade kod mališana. Šargarepa je jedna od nutritivno najbogatijih povrćki, te će ovaj sirup zasigurno olakšati kašalj vašim mališanima.


Iako je često doživljavamo kao običnu, šargarepa je kraljica povrća – niskokalorična, a superhranljiva i lekovita. Izuzetno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Takođe je dobar izvor vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala: kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora…

Zbog karotenoida, odnosno vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju, šargarepa je tradicionalno poznata kao hrana za vid, ali odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad creva.

Šargarepa je takođe melem za disajne tegobe – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme…

Sirup od šargarepe tradicionalni je prirodni lek protiv kašlja. Donosimo dve varijante recepta za sirup koji se preporučuje u količini od 3 do 4 kašičice na dan.

1. Sastojci i priprema:

– 2,5 dl svežeg soka od šargarepe napravljenog u sokovniku

– 2 kašičice meda

– malo vode

Kratko prokuvajte sok od šargarepe zajedno sa medom i vodom uz stalno mešanje.

2. Sastojci i priprema:

Pripremite 1/2 kg šargarepe i 4 kašike meda.

Šargarepu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da šargarepa bude prekrivena. Nakratko prokuvajte dok šargarepa ne omekša.

Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuvala šargarepa pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmešajte sa pasiranim povrćem.

Izvor:yumama.com

You may also like...