Ove namirnice sadrže više vitamina C i od pomorandže: Ko bi rekao!

 

Minimalna dnevna doza vitamina C je 90 mg dnevno: neke od ovih namirnica i kako premašuju tu količinu!

Jagode

Ako za užinu pojedete najmanje 7 jagoda, dobićete veću dozu vitamina C nego kada biste dodali jednu celularnu pomoć. Jagode takođe sadrže veliku dozu magnezijuma i folata, koji pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i održavaju zdravlje srca.

Brokoli

100 grama sirovog brokolija sadrži 89 mg vitamina C. To je skoro pa preporučena dnevna doza vitamina C od 90 miligrama. Ovo zdravo povrće još sadrži i zdravu dozu vitamina K, koja jača kosti i pomaže u zgrušavanju krvi.

Brokoli je jedna od 33 vrste hrane koja je daleko zdrava nego što mislite.

Paprika babura

Crvena, zelena i žuta babura sadrže do 3 puta više vitamina C od pomorandže: zelena 95,7 mg, 152 mg crvene i čak 341 mg žute paprike!

Ove paprike su takođe odličan izvor vlakana i veoma niskokalorična užina.

Kivi

Dva kivija sadrže oko 170 mg vitamina C. Ovo sjajno voće je bogat izvor bakre, kalcijuma i serotonina, koji poboljšavaju kvalitetu sna.

Prokelj

Jedna šolja prokela sadrži 96,8 mg vitamina C. Ovo povrće je bogato fitonutrijentima i vlaknima koji pomažu u prevenciji raka. Ako vam je njihov gorak ukus ipak previše, probajte da ih pečete i vrijeme istaknete njihov prirodno slatkast ukus.

Kelj

Oko 100 grama kelja sadrži 80,4 mg vitamina C, a da se ne pominju dva puta većom dozom vitamina A nego što je preporučeno. I 7 puta veća doza vitamina K! On je također pripremio dobre masnoće i minerala.

Ananas

Jedna šolja ananasa sadrži 78,9 mg vitamina C, ali pored toga, ovo ukusno i sočno voće ima i mineral koji se naziva bromelain, koji pomaže kod nadutosti i problema sa varenjem. Ananas takođe ima protivupalna dejstva i smanjuje upalu nakon nekih povreda ili vežbanja.

Karfiol

Karfiol nije samo prepun vlakana, već jedna glavica ovog povrća sadrži 123 mg vitamina C. Kuvan, pečen ili pasiran, ovo genijalno povrće je idealno za ukusan i zdrav obrok.

 

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...