13 razloga da ovog proleća pijete čaj od maslačka!

Samo jedna šoljica od svakodnevnog maslačka, osiguravajući vam zdravlje za ceo život


Foto: Profimedia
Čaj od maslačke je pravi tako da se koren ili list ili cvet od maslačke potoke u ključ vode, pa mu se nakon hlađenja dodaje kašičica livadskog meda.

Ovaj čaj razlikuje po ukusu i nutricionističkim vrijednostima u zavisnosti od dela biljke koje koristi. Na primer, koren maslačka leči jetru, lišće mjehurić, cvetovi daju najukusniji čaj na svijetu.

13 razloga da pijete čaj od maslačke:

1. Izvor vitamina

Čaj od maslačke je pun kalcijuma, gvožđa, kalijuma, vitamina K, A i B6, kao i riboflavinoma i tiaminoma.

Ako jedete lišću maslačku kao salatu, ono će vaše telo osnažiti više nego spanać ili brokoli.

 

2. Reguliše dijabetes

Čaj od maslačke može biti snizi nivo šećera u krvi, što je ključno za kontrolu dijabetesa, pokazuju istraživanja.

3. Savršena zamena za kafu

Čaj od maslačke je snažan antioksidans i pun je minerala. Telu vraća energiju, a da pri tome ne sadrži kofein. Što je još zanimljivije za ovisnost kofeina. Ako želite, ujutro započnite čaj od maslačke umeće sa kafom.

4. Smanjuje upalu

Hronična upala može izazvati niz neželjenih zdravstvenih simptoma, uključujući bolove u zglobovima, osetljivost mišića, pa čak i glavobolju.

1 šolja čaja od maslačka dnevno rešiće svaku vašu tegobu.

 

5. Pospešuje izbacivanje vode iz organizma

Čaj od maslačka je prirodni diuretik koji može povećati učestalost mokrenja. Istraživanja pokazuju da je 1 čaša čaja od maslačka dovoljna da se smanji nadutost tela.

6. Pospešuje mršavljenje

Lišće maslačka prirodno inhibira lipazu pankreasa, što je enzim koji vaše telo oslobađa tokom varenja. Zbog ovoga čaj od maslačka će vam pomoći da brže izgubite kilograme.

7. Sprečava hronične bolesti

Zahvaljujući snažnoj mešavini antioksidanasa koje sadrže, samo jedna šolja čaja od maslačka će pomoći vašem telu da se izbori protiv slobodnih radikala. To sprečava oksidativni stres koji može dovesti do raka i drugih hroničnih bolesti.

8. Smiruje probavne bolesti

Čaj od maslačka je prirodni diuretik, blagi je laksativ. Samo jedna šoljica čaja od maslačka posle jela će ubrzati varenje i eliminisati zatvor, smanjiće grčeve i nadutost.

9. Pospešuje zdravlje jetre

Čak i naučna istraživanja kažu da je čaj od maslačka taj koji leči bolesti jetre. On podstiče protok žuči u jetri, što znatno smanjuje simptome bolesti jetre.

 

10. Sredstvo koje se bori protiv raka

Početni rezultati studije o maslačku pokazuju da ima sposobnost da telo odbrani od raka, jer koren ove biljke može da ubije ćelije kancerogenih melanoma bez oštećenjazdravih.

11. Sprečava infekcije urinarnog trakta

Zbog toga što je prirodni diuretik, čaj od ovih biljaka je efikasan u lečenju urinarnog traktata, a kada se pije, zajedno sa čajem možete uvećati. Čaj od maslačke očistit će mjehurić i proširiti razvoj infekcija.

12. Jača kosti

Zahvaljujući mineralima koji sadrže ovaj čaj osigurava sve ono što je naše telu neophodno za jake kosti i dobru odbranu od osteoporoze.

13. Povećava cirkulaciju

Bogat sadržaj gvožđa iz čaja maslačke pušta i bolje protiv krvi kroz telo.

Stil.kurir.rs

You may also like...