Stopala i zglobovi su vam otekli: 6 stvari koje vam telo poručuje!

 

Ovo otkriva mnoge probleme sa zdravljem!

Otekle noge i zglobovi su čest problem mnogim ljudima. Ovo neprijatno stanje je obično uzrokovano dugotrajnim stajanjem ili hodanjem, nošenjem neudobnih cipela ili trudnoćom. Ali u nekim slučajevima natečene noge i zglobovi predstavljaju crvenu zastavu za ozbiljnije zdravstvene probleme, koje ne treba zanemariti.

1. Blokirane vene

Kada vaš venski sistem funkcioniše pravilno, ventili u vašim venama ne dopuštaju da vam krv teče u noge. Kako starimo, ventili teže da rade manje efikasno i krv može da počne da nam se zadržava u stopalima.

Duboka venska tromboza je još jedan problem povezan sa venama koji može dovesti do oticanja nogu. Krvni ugrušci blokiraju vraćanje krvi iz nogu u srce, zadržavajući tečnost u stopalima. Bez lečenja, ovo stanje može da postane opasno, jer krvni ugrušci mogu da putuju po vašem telu ako se oslobode. Ovi “putujući krvni ugrušci” mogu doći do pluća uzrokujući plućnu emboliju, ili čak dovesti do moždanog udara ako blokiraju arteriju koja dovodi krv u mozak.

2. Problemi sa srcem

Oticanje nogu ili edem, takođe može biti uzrokovano otkazivanjem srca. Kada srce nema dovoljno snage za pumpanje, ne uspeva da gurne krv iz vaših stopala u gornji deo tela.

Oslabljeni srčani zalisci mogu biti jedan od onih tipova srčane insuficijencije koji uzrokuju oticanje stopala i nogu. Budite posebno oprezni ako primetite neke druge simptome srčane bolesti koji mogu uključivati bol u grudima, umor i kratak dah.

3. Bolest bubrega

Jedna od glavnih funkcija naših bubrega jeste da se oslobodimo dodatne tečnosti u našem telu. Kada bubrezi ne mogu da ispune ovu funkciju, dodatna tečnost i natrijum ostaju u telu i uzrokuju oticanje.

Ovo stanje može biti uzrokovano urinarnim infekcijama koje oštećuju sistem za drenažu bubrega (na primer, pijelonefritis). Edem uzrokovan otkazom bubrega obično se javlja u nogama i oko očiju.

4. Problemi sa jetrom

Osim drugih funkcija, jetra proizvodi protein nazvan albumin. Ovaj protein zadržava tečnost u našem krvotoku i ne dozvoljava joj da prodre u naše tkivo. Neka oboljenja jetre mogu da snize nivo albumina u krvi i prouzrokuju prolaz tečnosti iz krvotoka u tkivo tela. U ovom slučaju, oticanje se ne javlja samo u stopalima i člancima, već i u drugim delovima tela.

5. Problemi sa limfnim sistemom

Zajedno sa krvnim sudovima, naši limfni sudovi isporučuju kiseonik i hranljive materije tkivima i organima i uklanjaju otpad i ugljen dioksid. Kada se limfni sudovi blokiraju i ne uspevaju da izvrše svoju drenažnu funkciju, to može dovesti do abnormalnog nakupljanja tečnosti zvanog limfedem. Limfedem se može javiti usled infekcija, operacija, traume, zračenja, lečenja raka i drugih faktora.

6. Lekovi koje koristite vam ne odgovaraju

Vrlo često oticanje stopala i zglobova može da bude nuspojava lekova koje uzimate. Ovi lekovi uključuju oralne kontraceptive, oralne steroide i druge. Ako su vam noge natečene, pokušajte da utvrdite da li je to povezano sa uzimanjem određenog leka.

Ako oticanje stopala i zglobova prouzrokuju neudobne cipele ili dugotrajno stajanje, to se lako tretira kod kuće tako što legnete sa podignutim nogama. Ako se čini da simptomi ne nestanu nakon dugog odmora ili ako sumnjate da su iza njih ozbiljniji zdravstveni problemi, trebali biste odmah da zakažete pregled kod svog lekara.

 

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...