Mini Pince/Sirnice

Mini Pince/Sirnice izgledaju kao mala slatka peciva, prigodna su također za poklon dječici pa i odraslima. Od ove količine tijesta dobila sam 12 mini Pinca/Sirnica. Recept također možete iskoristiti za pripremu jedne Pince.

Sastojci:

500 g brašna
½ omota Dr.Oetker mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
1 suhi kvasac
150 ml mlijeka
100 g maslaca
50 g grožđica
100 ml kiselog vrhnja
100 g šećera
2 jaja
1 limun – naribana korica

Premaz:
1 žumanjak
1 žličica vode

Priprema:

U posudi pomiješati brašno, Dr. Oetker mješavinu aroma za Pincu/Sirnicu, instant kvasac i naribanu koricu limuna. Dodati sve ostale sastojke: šećer, omekšali maslac, jaja, kiselo vrhnje i mlako mlijeko te dobro izmijesiti tijesto. Pred kraj dodati grožđice, dobro premijesiti pa ostaviti 45-50 minuta da naraste na toplom.

Premijesiti tijesto još jednom. Oblikovati valjak pa ga odrezati na 12 jednakih dijelova. Svaki dio zatim u ruci oblikovati u malu lopticu (nepravilne spojeve tijesta staviti s donje strane). Loptice slagati na papir za lim od pećnice prekriven papirom za pečenje u tri reda po četiri loptice. Pokriti i ostaviti da odmore na toplom još 20-tak minuta.

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Lopticama na vrhu napraviti dva reza škarama u križ. Prije stavljanja u pećnicu premazati ih žumanjkom razmućenim sa žlicom vode.

Peći ih 30 min na 180 st. C.

MOŽDA VAS ZANIMA

Pletenice / pince

Sastojci:

650 g brašna
1 omot Dr. Oetker mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
40 g svježeg kvasca
150 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
2 jaja
75 g maslaca
150 ml mlakog mlijeka

Premaz:
1 žumanjak
1 žličica vode

Priprema:

U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo miješati spiralnim nastavcima miksera da tijesto postane kompaktno, zatim ga rukama još malo mijesiti i oblikovati u kuglu.

Da bi tijesto lakše naraslo možete se poslužiti trikom „izbacivanja stresa“ – tijesto nekoliko puta energično baciti na radnu površinu prilikom čega ćete odmah primijetiti djelovanje kvasca, a osim toga sigurno ćete se osjećati bolje ili bar nasmijati ukućane J.

Ostaviti tijesto neka naraste pokriveno na toplom mjestu 40-tak minuta.

Tijesto podijeliti na 8 dijelova, svaki dio podijeliti na tri dijela pa ih valjati u tanke valjke dužine cca 12-15 cm od kojih zatim napraviti pletenicu. Isto ponoviti s preostalih 7 komada tijesta.

Pletenice slagati u lim obložen papirom za pečenje. Pokriti ih i ostaviti dvadesetak minuta da malo narastu, a za to vrijeme uključiti pećnicu da se ugrije na 200 st.C.

Prije stavljanja pletenica u pećnicu premazati ih žumancem razmućenim sa žličicom vode.
Peći ih 15 min na 200 st. C, zatim još 5 minuta na 180 st.C.

Pogledajte više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.

Izvor:http://receptiizmojebiljeznice.blogspot.com

 

You may also like...