Šumska lepotica krije bogatu simboliku: Ovo su sjajni razlozi da unesete afričke ljubičice u svoj dom!

Ovo cveće je vesnik proleća, a kada je unesete u svoje domove ona će neumorno cvetati i oduševljavati vas svojim nežnim listovima i cvetovima


Foto: Profimedia
Ljubičice su pravi simbol proleća i cveće koje svojom lepotom i mirisom osvaja istog trenutka.

Rodom su sa severne hemisfere, a postoji oko 500 vrsta ovog cveća. Njena praktičnost jeste što uspeva i u bašti i u domu kao sobna biljka.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je njeno cveće jestivo i da ne čudi što se ponekad nađe kao sastojak ukusne salate. Idealna je i za ukrašavanje raznih poslastica.

Kao sobni ukras naročito je popularna afrička ljubičica zbog svojih nežnih cvetova u beloj, žutoj, ružičastoj i ljubičastoj boji. Raste do visine 6 do 15 centimetara, a ima karakteristične mesnate listove, dok cvetove krase baršunaste latice.

Mnoge žene svoje prozore rado ukrašavaju afričkom ljubičicom koja je simbol je majki i majčinstva. Upravo iz tog razloga se u mnogim kulturama tradicionalno poklanja mamama.

 

foto: Profimedia
Afrička ljubičica zahteva vlažnu zemlju, ali ne smete preterivati sa vodom jer onda koren truni. Bitno je da je zalivate vodom na sobnoj temperaturi.

Potrebna joj je i dovoljna količina svetlosti, te je najbolje držati je na svetlom mestu jer nedostatak svetlosti dovodi do odsustva fotosinteze, a time i do propadanja biljke.

Kako znati da nema dovoljno svetlosti? Ako primetite da lišće žuti, to je znak da je treba premestiti na veću svetlost.

Ali, vodite računa i da biljka nije izložena previše svetlosti – jer to dovodi do pojave smeđih tački na listovima i cvetovima. Zato je najbolje da je stavite na mesto s indirektnom svetlošću.

Ljubičice posebno vole rano proleće i hladnije vreme, ali ako je pravilno negujete njenic cvetovi mogu cvetati celo leto i na jesen.

foto: Profimedia
Simbolika ljubičice

Simbolika ove biljke je veoma bogata i ima veliku primenu u medicini.

Sam mit o nastanku ove biljke je priča o tragičnoj ljubavi. Naime, prve ljubičice su nastale iz krvi Atisa, kojeg je pogubila moćna boginja Kibela.

Još pre 500. godine p.n.e. antički Grci su gajili ljubičice. Kasnije su ih i Rimljani koristili u razne svrhe – kao biljni lek i začin. Osim toga, simbolizuje i vernost i čistoću.

Grci su je smatrali simbolom ljubavi i plodnosti, a stavljali su je i u ljubavne napitke. Oni su verovali da ljubičica ima srcoliko lišće jer može da leči bolesno srce.

Ljubičica se zove i “cvetom skromnosti” jer prikriva svoje cvetove među srcolikim listovima.

Izvor:stil.kurir.rs

 

You may also like...