Ove bobice čine čuda za krvni sliku: Evo kako da napravite savršen lek kod kuće

Od menstrualnih bolova do promena koje donosi menopauza, ova moćna ljubičasta voćka ženama je najbolji prijatelj. Grickajte je, blendirajte, pravite kolače, sad je ima u izobilju. Borovnice su prepune antioksidanasa, zato neka vam one budu zdrava užina na poslu ili bilo kad tokom dana.

Borovnice

Među 40 različitih vrsta voća i povrća, borovnica ima najviše antioksidanasa. Za ovakav njen kvalitet najzaslužniji su antocijanini, koji popravljaju oštećene proteine u krvnim sudovima i koji borovnicama i daju karakterističnu boju.

– Borovnica je i čistač creva i urinarnog trakta, podstiče regeneraciju tkiva, naročito kože i sluzokože, otklanja probleme s pamćenjem, a ženama je najbolji prijatelj kako kod menstrualnih, tako i kod promena u menopauzi. Sada je njihovo vreme, pa gledajte da ih što češće jedete – savetuje Milka Raičević, nutricionista-dijetetičar, i okriva nam tri fantastična recepta za eleksir, smuti i sok od borovnice.

Ružin sok od borovnice

Oko 10 kg očišćene i oprane borovnice sameljite, dodajte 2 l vode, 4 kesice limuntusa, izmešajte i ostavite da prenoći. Sutradan dobro iscedite, premerite sok i na svaki litar soka dodajte 500 g šećera. Povremeno promešajte i, kad se šećer istopi, stavite sok da provri, a zatim ga nalivajte u zagrejane flaše do vrha i odmah zatvorite originalnim ili plastičnim zatvaračem. Sve flaše zajedno zamotajte da ostanu što duže tople i čuvajte ih u hladnoj prostoriji.

Eliksir za creva

Potrebno je

1 šolja svežih borovnica, 1/2 šolje mleka, 1/2 šolje jogurta, 1,5 kašičica lanenih semenki, med ili agavin sirup

Priprema

Blendirajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu masu.

Smuti za krvnu sliku

Potrebno je

1 šolja borovnica, nekoliko kupina, 1 iseckana banana, 2 kocke leda

Priprema

Sve sastojke izblendirajte, sipajte u čaše pa rashladite ledom ako želite.

Izvor:zena.blic.rs

You may also like...