Ove ljuspice će skinuti ČIJA SEMENKE s trona: Kažu da su nova soja i pravi su hit u svetu zdrave ishrane

Svet je trenutno lud za “novom” hit namirnicom u polju zdrave ishrane, a reč je o semenkama biljke lupine. Ova biljka se zapravo uzgaja već 3000 godina na podneblju Mediterana i Južne Amerike, i redovni je sastojak na meniju veganskih restorana, ali se među širokom masama tek sada pročulo za nju.
Lupina je svet čiji plod sadrži nekoliko semenki, a ova mahunarka se suši i pretvara u ljuspice. Takođe, nemački istraživači su pre nekoliko godina iz semena ove biljke uspeli da izdvoje proteinski prašak neutralnog mirisa, koji se daljim procesom prerade, pretvara u prah koji bi mogao da zameni mleko u prahu.

Zanimljivo je da se semenke lupine tradicionalno gruickaju u Španiji, Portugalu i Italiji, te su često sastojak različitih zdravih obroka poput salata i smutija. Ipak, njena upotreba do nedavno nije bila toliko rasprostranjena, ali kako je rastao trend veganske ishrane, tako je i lupina dobijala na značaju.

Cvet lupine je i omiljeni ukras u bašti


CVET LUPINE JE I OMILJENI UKRAS U BAŠTIFOTO: PROFIMEDIA
Ljuspice lupine u velikoj meri podsećaju na kuskus; imaju sličan ukus i izgledaju identično, ali sadrže 90 odsto manje ugljenih hidrata i bez glutena su. izgledaju gotovo identično i imaju veoma sličan ukus, ali sadrže 90 odsto manje ugljenih hidrata u odnosu na kus kus i bez glutena su. No, najbolje je što su bogate proteinima – sastoje se od čak 40 odsto proteina, a tu je i još dobrih vesti – sadrže 37 odsto biljnih vlakana.

MOŽDA VAS ZANIMA…

OTKRIVAMO: vrste sirćeta i u kojim prilikama se koristi

Nisu sve baš tako dobre!
Ovo znaju samo pijačni prodavci: Domaće jagode su manje, okrugle i SVETLIJE od uvoznih
Svi pričaju o crnoj limunadi koja topi salo i čisti otrove. Pitali smo nutricionistu da li je to prevara
Da ova biljka dobije status “supernamirnice” pobrinuo se i visok sadržaj gvožđa, te magnezijuma i kalcijuma.

NOVA SUPERNAMIRNINICA KOJA OSVAJA SVETFOTO: PROFIMEDIA

Primera radi – ljuspice lupine sadrže tri puta više kalcijum od banana, tri puta više gvožđa od kelja, te tri puta više antioksidanata od bobičastog voća. Sjajno, zar ne?

MOŽDA VAS ZANIMA…

Čia semenke sklonite se: Otkrivena nova SUPERNAMIRNICA – leči preko 300 bolesti!

Svi stalno pričaju da su PROTEINI najbolji za brzo mršavljenje i IZVAJANO TELO, ali šta to u praksi znači? Šta u stvari TREBA da jedete?
Dakle, osim toga što će vam obezbediti dovoljnu količina navedenih nutrijenata, lupina će uticati i tome da stanete na put hroničnom umoru, te da brže smršate uz redukovanu ishranu.

Izvor:zena.blic.rs

About the author