Da li volimo da nas neko ogovara.Ovo pitanje garantovano sprečava ogovaranje: Da li ste hrabri da ga postavite?

Govoriti iza leđa drugom čoveku, širiti glasine o njemu, ne donosi ništa dobro, a može i da naškodi osobi koja te tračeve priča
Tračevi su svuda oko nas. Ponekad nesvesno širimo jedan, a postajemo tema drugog. Nekada pauza na poslu zna da bude odlična trač-partija.

Bez obzira da li razgovarate o drugim ljudima ili samo slušate šta drugi pričaju, vi ste odmah deo te besmislene i podmukle priče.

Govoriti iza leđa drugom čoveku, širiti glasine o njemu, ne donosi ništa dobro, a može i da naškodi osobi koja te tračeve priča.

“Širenje zlonamernih glasina šteti ne samo predmetu ogovaranje, već i ogovaraču koji tada izgleda kao nezrela osoba,” kaže spisateljica Šeron Švejzer.

Socijalni psiholog Laurent Beg kaže:”Približno 60 posto razgovora između odraslih je posvećeno raspravi o događajima koji se jednostavno nisu dogodili. Većina nas donosi svoj sud upravo na osnovu pretpostavki”.

Zašto je ogovaranje veći greh od krađe: Upamtite ovo kao Oče naš!

Postavlja se pitanje, zašto toliko volimo da ogovaramo?

Možda će vam ovo zvučati bizarno, ali one beskorisne serije i tv emisije su krivac zašto ogovaramo.

Mada ogovaranje pomaže da se stvore društvene veze. Tračevi koje delimo sa drugima nam omogućava da uspostavimo stabilnije kontakte više nego zajedničke simpatije prema nekome.

Žalosno je što se ljudi koji tračaju, zapravo ne osećaju krivim i ne kaju se zbog toga. Oni i ne shvataju da greše i jednostavno uživaju u nereći drugih ljudi.

Ne pričaj nikom o svojim planovima i željama: Reci NE kalupu koji ti se nameće i živi srećno!

Ako ne želite da slušate tračeve o drugim ljudima, to možete da sprečite jednostavnim pitanjem upućenoj osobi koja hoće da vam ispriča sočan trač:

“Zašto mi to pričaš?”

Nakon što čuje ovo pitanje, vaš sagovornih će shvatiti da vas ova tema ne zanima. Osoba koja ogovara biće zapanjena sa vašim direktnim pitanjem, ali će zato shvatiti da nemate nameru da vređate drugu osobu i pričate nekome iza leđa.

Stil.kurir.rs

You may also like...