Trovanje hranom: Ovo je 7 upozoravajućih simptoma!

 

Ako vas groznica i znojenje nateraju da mislite da imate stomačnih tegoba, pokušajte da se setite da li ste u poslednjih nekoliko dana pojeli nešto sumnjivo.

Znojenje

Suprotno uvreženom mišljenju, trovanje hranom vas ne šalje odmah u kupatilo, dok se držite za želudac nakon konzumiranja kontaminirane hrane. Znojenje može biti jedan od ranih znakova upozorenja na trovanje hranom – i pokazatelj da će stvari postati još gore.

Ako vas groznica i znojenje nateraju da mislite da imate stomačnih tegoba, pokušajte da se setite da li ste u poslednjih nekoliko dana pojeli nešto sumnjivo.

Grčevi u stomaku

Grčevi i nadutost u stomaku su dobri znakovi da se vaš želudac uzburkao zbog trovanja hranom. Često prethode mahnitoj žurbi u kupatilo. Ako se bol u stomaku udvostruči, to je tačan – i nesrećni – znak da se loše bakterije nalaze u vašim crevima.

Mučnina i povraćanje

Dok su mučnina i povraćanje glavni znaci trovanja hranom, koliko brzo će se simptomi pojaviti zavisi od toga koja je bakterija zaslužna za to. Na primer, Listeria, koja se obično nalazi u mesnim delikatesama, humusu, sirovom mleku i mekim sirevima, može izazvati simptome od tri do 70 dana nakon izlaganja, dok Salmonela može uzrokovati pojavu simptoma u roku od 12 do 72 sata, kaže Sandra Elizabet Ford, direktor Odbora za zdravstvo u Džordžiji.

Dijareja

Dijareja je još jedan od očiglednijih znakova trovanja hranom, ali kako ćete znati da li je uzrokovan virusom želuca ili kontaminiranom hranom? Tragovi se mogu naći u tipu dijareje. Norovirus je najčešći uzrok stomačnog gripa i može se širiti putem hrane koju konzumira kontaminirani pojedinac. Uzrokuje vodenu dijareju, najčešće kod odraslih. U međuvremenu, E. coli (poznata po kontaminaciji govedine i sirovog povrća) i Campilobacter (često se nalazi u nedovoljno kuvanoj živini i kontaminiranoj vodi) može izazvati krvavu stolicu.

“Ako je krvava dijareja ili neki drugi ozbiljan simptom, potražite medicinsku pomoć”, kaže dr Ford. Simptomi mogu trajati od jednog do deset dana, u zavisnosti od toga od čega ste bili zaraženi.

Temperatura i groznica

Neke vrste bakterija, kao što su Listeria i Campilobacter, mogu izazvati groznicu, iako će verovatno biti popraćene simptomima loše probave. Ako groznica traje duže od 48 sati, pozovite doktora, kaže dr Ford.

Opšta konfuzija u glavi

Ako mozak počne da se oseća nejasno i zbunjeno, nemojte ga ignorisati – Listeria može izazvati ovaj simptom i možda se neće pojaviti dva meseca ili više nakon što ste kontaminirani. Takođe možete primetiti ukočen vrat ili opštu slabost, što su takođe znakovi trovanja hranom. Potražite medicinsku pomoć za bilo kakve neobjašnjive mentalne promene, upozorava dr Ford.

Dehidratacija

Ako se suočite sa simptomima koji su takođe znakovi trovanja hranom, prva stvar koju bi trebalo da uradite je hidratacija. “Pijte puno vode ili elektrolita” kaže Rais Vohra, medicinski direktor Kalifornijskog sistema za kontrolu otrova. Izbegavajte slatke, kofeinske i alkoholne napitke jer oni mogu biti dehidrirani, dodaje on. Grickajte male zalogaje blagih namirnica kao što su banane, beli pirinač ili tost – takođe poznat kao BRAT dijeta.

 

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...