Naučnici otkrili: Orašasti plodovi smanjuju rizik od srčanih bolesti kod dijabetičara!

Orašasti plodovi su prepuni zdravih masnoća i nutrijenata, a naučnici smatraju da smanjuje rizik od razvoja nekih bolesti

Konzumiranje orašastih plodova može da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2, tvrde naučnici.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Circulation Research” upućuje na to da je kod dijabetičara koji su konzumirali najmanje 28 grama orašastih plodova pet ili više puta nedeljno evidentiran 11 posto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, 15 posto manji rizik od razvoja koronarnih bolesti. Zatim su uočili za 25 posto manji kardiovaskularni i 27 posto niži ukupni mortalitet.

Orašasti plodovi: Smanjuju rizik od raka, holesterol, odlični su za srce

Od ispitanika se očekivalo da odgovore na pitanja o navici konzumiranja kikirikija ili orašastih plodova u višegodišnjem periodu. Odgovori su ažurirani svake dve do četiri godine.

Takođe, studija je pokazala i to da su orašasti plodovi poput oraha, badema, brazilskih oraha, indijskih oraščića, pistaća, pekan oraha i lešnika, bili korisniji u kardiovaskularnoj prevenciji od kikirikija.

Izvor:stil.kurir.rs

You may also like...