I ukusan i zdrav: zbog čega ljudi širom sveta ‘lude’ za parmezanom


Parmezan je jedan od najpoznatijih sireva na svetu, a njegova domovina je Italija, tačnije regija na severu i zemlje poznata po odličnim gastronomijama i restoranima.

Naziv parmezana može nositi samo one gospodine proizvedene u zaštićenim zonama provincije Parme, Ređo Emilija, Modena i Bolonja prema strogo kontroliranim uvjetima.

Reč je o tvrdom i aromatičnom kravljem siru koji proizvodi proizvode iz neobranog kravljeg mlijeka. Sir je odličan izvor minerala kalcijuma, hrana bogata kalcijumom doprinos bržem sagorevanju masti.

Nutricionisti parmezan preporučuju malo deci i stare zbog svojih izvanrednih preramskih vrijednosti, osim toga lako se vari, a obiluje i kalcijumom i fosforom.
Osim nutritivnih vrijednosti, parmezan je sir bogatog ukusa, izbacivanje voćnih nota uz blagu pikantnu notu, preporučuje se servisiranje uz obrok, piše Insider.

Pravi parmezan odlikuje njegovu posebnu teksturu: zrnato sirno testo, lomi se i pucati u listuće prema sredini sira. Iako je spravljen iz kravljeg mljeka, on ne sadrži laktozu, odnosno sadrži vrlo muški sadržaj, gotovo zanemariv je pa preporučuje i osobe s netolerancijom na laktozu.

Potrebno je čak 16 litara mlijeka za kilogram parmezana, a potrebno je dugo vremena da se sazri. Konzumiranje parmezana podstiče razvoj probiotske bakterije Bacillus bifidus, koji učestvuje u održavanju zdravstvenih sistema organa za varenje.

Rezultati pretraživanja za PARMEZAN

Masti u parmezanu su u obliku koji lagano osigurava energiju u kratkom vremenu, zbog čega je brže dobio osjećaje. U 100 grama naribanog parmezana konzumirate 431 kaloriju, ali i 4% ugljenih hidrata, 38,5% proteina i 28,5% masti. Od minerala u parmezanu nalazi se kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen.

Od vitamina parmezan u značajnim količinama sadrži riboflavin, pantotensku kiselinu, vitamin B12, vitamin A i vitamin D. Lako se razlikuje i zbog kalcijuma koje treba ugraditi, a smatra se i odličnim izborom za zdravlje kostiju, a preporučuje se da unosite trudnice.

Izvor: yumama.com

You may also like...