Neverovatna lekovita svojstva iz stabljike celera

Iako je zbog ostalih veoma zdravih namirnica prikladno zapostavljen, pročitajte ovaj članak koliko je odmah zdrav, već ćete otrčati prve prodavnice da ga kupite. Reč je o celeru – stabljikama celera.


Kod nas se celer koristi kao začin ili njegov koren renda za razne salate, a ona kombinacija sa jabukama je apsolutno najpopularnija. Međutim, mnogo lekovitih sastojaka krije se u stabljikama celera i zato potražite onoga sa dugim stabljikom, a mi ćemo vam reći zašto bi to trebalo uraditi.

Celer je odličan izbor ako želite smršati i paziti na kaloriju jer jedna velika stabljika sadrži svega 10 kalorija i zato je grikirajte za užinu dodavanjem u supe, salate i gulaše.

Ako patite od bolova u zglobovima, infekcije pluća, astme ili imate akne, trebalo bi čim više celera da koristite u svojoj ishrani zbog njegovih antiupalnih svojstava.

Kada osećate nervozu i da vas stres polako uzima pod svoje grickajte stabljiku celere. Minerali kojima je veoma bogat, posebno magnezijum i eterična ulja umiruju nervni sistem. Ako pre spavanja za užinu pođete nekoliko stabljika celera, garantovano ćete bolje spavati.

Sigurno ste primetili da se stabljika celera zagriže ima ukus kao hrskava voda i upravo zbog velike količine vode iz koje je sačinjena veoma dobra upotreba na probavni sistem. A kad tu vodu spojimo sa vlaknima koja takođe sadrže, to je dobitna kombinacija za dobru i urednu probavu čak i probleme sa zatvorom. Izbegavajte za vreme stomačnih virusa propraćenih prolivom.

Celer sadrži natrijum, ali ne isti koji sadrži tako. Dakle, iz celere je organskog porekla, veoma važna za vaše zdravlje.

Pročitajte

Čarobni napitak: Pogledajte šta ovaj sok od celere čini za vaše zdravlje i lepotu! (RECEPT)

Istraživanja su pokazala da samo jedna stabilna celera svakodnevno povećava preporučenu dnevnu dozu vitamina A za 10 odsto, hranjivu od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid.

Celer sadrži komponente koje smanjuju loš holesterol, isto vreme i na sniženju povišenog krvnog pritiska. Ako imate problema sa pritiskom na celer, konzumirajte najbolje u sirovom obliku.

Pored svega navedenog istraživanja prikazano je da moćni flavonoidi u celini koji zovu luteolini šire rast ćelija zahvaćenih rakom posebno u pankreasu, takođe redovno konzumiranje celere smanjuje rizik od nastanka raka dojke.

Korisni saveti: kada kupujete celer birajte onu čija stabljika pukne čim je savijete to znači da je sveža i hrskava, a što se tiče boja zapamtite pravilo „što tamnija stabljika-to više ukusa“.

Celer jedite odmah čim ga nasečete, jer ako ga iseckate i ostavite da stoji u frižederu gubi svoje hranjive materije, dok ćeler koji ima kuvu na pari zadržava 99 odsto svih nutrijenata.

Izvor: http: //devetmeseci.net

You may also like...