Po savetu nutricionista: Obrok salata koja hrani mozak, a čisti telo

Ako želite da vaš mozak radi kako treba, pa čak i bolje od toga, onda jedite ovu čarobnu salatu, koja telo oslobađa otrovu, mozak hrani krvlju. Evo kako je moguće.
Kada pomislite na salatu, onda prvo što vam padne na pamet je dijeta. Međutim, nije uvijek tako, tvrde nutricionisti. Prema najnovijim saznanjima postoji salata koja može poboljšati rad vašeg mozga.

Ona sadrži spanać, losos, avokado, borovnice, nar, orahe, cveklu, đumbir.

A evo kako i zašto tako dobro iskoristiti na svoj mozak.

Spanać

Ovo povrće je prepuno vitamina K, folata i beta karotena. Ova kombinacija odlaže starenje mozga tako da čuva svako njegovo pojedinačno biće i na taj način povećava koncentraciju. Ovo je jednako važno za mozak kao i snabdevanje kiseonikom.

Losos

Ova riba je prepuna omega-3 masnih kiselina koje su jedine zdrave masti i pomažu da se obnove sive ćelije. Ukupan njihov blagodetni uticaj na organizam je hranjenje nervnog sistema, čime ga neguju i odlažu njegovo prerano starenje.

Avokado

Avokado je pun mononezasićenih masti koje su jako dobre za cirkulaciju i time se omogućava da se mozak blagovremeno hrani i da radi na najvišem mogućem nivou.

Takođe, one sprečavaju narušavanje rada nervnog sistema i štite prefrontalni korteks, deo mozga odgovoran za pamćenje.

Borovnice

Ove bobice sadrže flavonoide, antioksidanse koji štite telo od slobodnih radikala, koji mogu da oštete vaš mozak.

Dokazano je da borovnice pozitivno utiču na procese pamćenja i na funkcionisanje mozga uopšte.

Nar

Ovo je još jedan izvor antioksidanasa koji omogućava mozgu da radi na daleko mlađem nivou od onog doba u kom je. Nar se koristi za podmlađivanje čak i u kozmetičkim proizvodima, jer se veruje da čisti sve pore u telu. Ako ga posmatramo na taj način, onda on pomaže rad mozga tako što ga oslobađa od svih neželjenih uticaja.

Orasi

Orasi i svi orašasti plodovi su puni vitamina B koji je osnovna hrana za centralni nervni sistem i njegov osnovni organ, podnosno mozak. Da bi sve funkcionisalo kako treba, pored kiseonika i redovnog prečišćavanja, mozak mora da dobija svoju osnovnu hranu koja ga čini vitalnim.

Cvekla

Cvekla i repa sadrže priorodan izvor nitrata, koji su važni za sprovođenje krvi odo mozga. Kiseonik je ono što održava mozak u životu, a njegova veća količina pomaže u boljem funkcionisanju vašeg mozga.

Đumbir

Sve upale koje se iskompliciraju i oduševljavaju na mozak, uglavnom se bave starcima. Da biste se proširili ako ponovo koristite đumbir u svojim rezultatima zbog antizapadnih efekata i čišćenja krvnih sudova. Na taj način će vas mozak brže i jače raditi.

Izvor: yumama.com

You may also like...